Tuesday 18 February 2014

Μπακαλιάρος Πλακί της Λένας

Μπακαλιάρος Πλακί της Λένας




...Σε συνέχεια της χτεσινής ανάρτησης και όπως σας υποσχέθηκα, σήμερα στο ψηφιακό τραπέζι μας φιλοξενούμε μια άκρως μεσογειακή συνταγή με ένα κατεξοχήν ψάρι του ανοιχτού ωκεανού σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό που φωνάζει ελληνικό μαμαδίστικο καλοκαιρινό φαΐ μετά από μια ανέμελη μέρα στη θάλασσα και μία ελαφριά ηλίαση που τότε ονομάζαμε μεσημεριανή ντάγκλα! Όπως θα καταλάβατε αυτό το απότομο καλοκαίρι κάπως με έχει αποδιοργανώσει, φοβάμαι μη κάνω καμιά τρέλα και καταλήξω με κανένα βαρύ συνάχι μέσα στη καρδιά του καλοκαιρινού χειμώνα μας.

Και σαν να μην έφτανε αυτός ο ήλιος και η ζέστη, ανακάλυψα τυχαία σήμερα τον Τσέλιο. Ποιος είναι ο Τσέλιος? Ο Τσέλιος είναι ο δημιουργός του μπουγατσάν  τη μισή μπουγάτσα – μισό κρουασάν, το οποίο σύμφωνα με τον εμπνευστή είναι ‘Ένα γλυκό ποίημα με χειροποίητη σφολιάτα και μυστική ζεστή κρέμα μπουγάτσας, που σερβίρεται με ζάχαρη, κανέλα και φιστίκι Αυγινής’ . Και κάπως έτσι θυμήθηκα πόσο πολύ μου έλειψε η Θεσσαλονίκη, ειδικά όταν μπαίνει η άνοιξη. Ως φυσικό αποτέλεσμα αυτής της νοσταλγίας, διάβασα σχεδόν μονορούφι όλα τα άρθρα της στήλης ‘ΤΡΕΧΑ ΤΣΕΛΙΟ’ του City Guide της Lifo και μέσω των εικόνων και των περιγραφών της πολυαγαπημένης μου αυτής πόλης βρέθηκα ξανά εκεί έστω και νοητά. Με την ελπίδα σύντομα να βρεθώ εκεί και σωματικά! Πάντως δηλώνω μεγάλη φαν της στήλης και σχεδιάζω να μη χάσω ούτε άρθρο στο εξής. Και ενημερώνω  ότι όταν έρθω Θεσσαλονίκη, θα ‘ρθω Τσέλιο στο Estrella να σε βρω να φάμε τηγανητό ζαμπονάκι με ζυμαρικά! J   

Υλικά:

  • 2 κατεψυγμένοι ακέφαλοι μπακαλιάροι ~ περίπου 4 μερίδες
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα σε ροδέλες
  • 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • Ένα φλιτζάνάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • Αλάτι & πιπέρι
  • ½ πρέζα κόκκινο γλυκό πιπέρι


Οδηγίες:

  • Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Όταν μαραθούν προσθέτουμε την πιπεριά, τα καρότα και τις πατάτες. Τα φέρνουμε μερικές γύρες να λαδωθούν καλά και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά (εκτός του μαϊντανού) και λίγο νεράκι για να μη μας κολλήσει και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ωρίτσα.
  • Αφού μισομαγειρευτούν τα λαχανικά και αφού έχουμε καθαρίσει το ψάρι από λέπια και εντόσθια, τοποθετούμε το ψάρι σε ταψί και ρίχνουμε από πάνω όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας φροντίζοντας η σαλτσούλα να καλύψει καλά τα ψάρια μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200οC φούρνο για περίπου μισή ωρίτσα, ανάλογα με το φούρνο. Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαιντανό και σερβίρουμε!





Enjoy!  

2 comments:

  1. Ενδιαφέρον το blog σου. Περιμένω τις φρέσκες ιδέες σου

    ReplyDelete
  2. Από ιδέες άλλο τίποτα!! Ευχαριστώ πολύ! :)

    ReplyDelete