Friday, 14 February 2014

Πικάντικη Ντοματο-κοτόσουπα

Πικάντικη Ντοματο-κοτόσουπα
&
1ο Bazaar Βιβλίου Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής



  
Έχω θεσπίσει μία παράδοση τον τελευταίο καιρό, την Κοτοπέμπτη. Πρέπει να έγινε τυχαία αλλά κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στο φετινό χειμώνα, διαπιστώνω μια μαθηματική ακολουθία που περιλαμβάνει εμένα στην κουζίνα να μαρινάρω φιλέτα κοτόπουλου κάθε Πέμπτη βράδυ. Κανένα άλλο βράδυ της βδομάδας δεν είναι τόσο προδιαγεγραμμένο.  

Ειδικά χτες, όμως, ξεπέρασα τον εαυτό μου καθώς έτυχε να είμαι μόνη στο σπίτι και όπως θα καταλαβαίνετε όταν δεν υπάρχει απαιτητικό κοινό υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και η χειρότερη εκδοχή είναι να καταλήξεις να τρως σκέτο γιαούρτι στις 12 τα μεσάνυχτα με τα αποδεικτικά στοιχεία του αποτυχημένου εγχειρήματος να φιγουράρουν στον κάδο. Την επόμενη μέρα πετάς τα σκουπίδια και “whatever happens in Vegas, stays in Vegas.”

Για καλή μου τύχη βέβαια, δημιουργήθηκε ένα πολύ υγιεινό και νόστιμο πιάτο, ιδανικό comfort food για χειμωνιάτικα βράδια, το οποίο θα μοιραστώ μαζί σας ευθύς αμέσως με μεγάλη μου χαρά.



Υλικά:

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες με τη φλούδα & τα σποράκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, πολύ συμπυκνωμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μετρίου μεγέθους κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κεφ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κ.σ. ξερό θυμάρι
  • 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι

Οδηγίες:

·         Βάζουμε τα φιλέτα με ελάχιστο ελαιόλαδο στο φούρνο, στο γκριλ, και τα ξεχνάμε εκεί για μια ώρα, γυρίζοντας τα μία φορά.
·         Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμυδάκι και το σκόρδο για 5’ μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση και μαγειρεύουμε για 8’ περίπου.
·         Έπειτα, προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό λαχανικών, τις λιαστές ντομάτες, το μέλι και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Το φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε για 15’.
·         Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει για 5’ και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί  το μείγμα.
·   Στο τελευταίο βήμα, ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο  και το ενσωματώνουμε στη σούπα. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε ζεστό.




Enjoy!  


Υ.γ Αυτή τη στιγμή που σας γράφω είναι εν εξελίξει το 1ο Bazaar βιβλίου μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και αύριο το βράδυ. Λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα EXCESS (3ος όροφος), Κολοκοτρώνη 47, μόλις 5’ από το σταθμό Μοναστηράκι. Περιττό να πω πόσο ανυπομονώ να ανακαλύψω μαγειρικά διαμαντάκια σε προσιτές τιμές. Δυστυχώς θα χρειαστεί να περιμένω μέχρι αύριο το πρωί οπότε μπορώ μόνο να ελπίζω ότι δε θα εξαφανιστούν τα καλύτερα κομμάτια μέχρι τότε. Αν αργήσω, πιάστε μου θέση στην ουρά!! ;)  





No comments:

Post a Comment