Κανονικά
θα έπρεπε κάποια στιγμή να κάνω έναν απολογισμό και να αντιμετωπίσω με μία
κάποια αυστηρότητα την εμμονή μου να ανεβάζω συνταγές κρεατοφαγικές ή
βουτυράτες σε περίοδο νηστείας. Ή, τελοσπάντων, αφού το κακό έχει ήδη γίνει, να
βρω έναν τρόπο να επανορθώσω.
Αυτό,
λοιπόν, δεν θα συμβεί σήμερα. Για την ακρίβεια, δηλαδή, ούτε σήμερα. Δεν είναι
ότι δεν προσπάθησα. Είναι ότι προσπάθησα και απέτυχα. Διαβάζοντας, βέβαια, αυτό
που έγραψα, δεν είμαι σίγουρη για το ποιο είναι χειρότερο. Στο κεφάλι μου
ακουγόταν καλύτερο. Μετά έγινε λέξεις και, όπως οτιδήποτε γίνεται από σκέψεις
λέξεις, ξέχασα τί ήθελα να πω. Με τους ρυθμούς που πάω, σε λίγο θα ξεχνάω να
πληρώνω και το ενοίκιο. Το οποίο, εντελώς συμπτωματικά, έχω ξεχάσει να πληρώσω.
Προσπάθησα,
που λέτε, να αφήσω τον σολωμό έξω από τις υποθέσεις μου. Αλλά λίγο που έληγε σε
λίγες μέρες και ήταν κρίμα γιατί έκανε τόσο δρόμο για να έρθει από τη Σκωτία
και λίγο που τον είχα δει να φιγουράρει αγέρωχος σε ένα περσινό τεύχος Αλάτι
& Πιπέρι που ξεφύλλιζα (του οποίου τα φύλλα είχαν τσαλακωθεί τόσο πολύ από
τα λάδια, τα νερά και το ντοματοπολτό που θα σκάσω αν δε θυμηθώ ποια συνταγή
πάλευα να πετύχω), πόσο να αντισταθώ; Αυτά, βέβαια, ήταν τα «λίγο» διότι το
«πολύ» είναι το ότι είμαι λιχούδα. Δεν φαντάζεστε σε πόσο μεγάλη ποικιλία ερωτήσεων
απαντάει το «επειδή είμαι λιχούδα».
Ερωτήσεων ποικίλης ύλης και άσχετων με το φαγητό. Μπορώ να τρελάνω
κόσμο, αμέέέ....ρωτήστε και τη μάνα μου. Πέρασε δύσκολα μητρικά χρόνια.
Δύο
σημειώσεις πριν περάσω στην συνταγή.
1ον
Έμπνευση για τη συνταγή, μία σχετική συνταγή του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου από
το έντυπο τεύχος Αλάτι & Πιπέρι του περσινού Μαρτίου με τίτλο «Κουσκούς με
μανιτάρια & σκουμπρί με πορτοκαλένια σως».
2ον
Κατόπιν αιτήματος, αφιερώνω τη σημερινή συνταγή στον Παναγιώτη & το Θανάση
που με οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και σε καθημερινή οχτάωρη βάση, ένα βήμα
πιο κοντά στην τρέλα! Γεια σας τρέλες!
Υλικά:
· 250 γρ. κουσκούς
· 200 γρ. καπνιστός σολωμός, κομμένος
σε λωρίδες
· 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
· 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
· 3 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε ½
λίτρο ζεστό νερό
· 500 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα
στη μέση
· ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
· 1 κούπα φρέσκος μαϊντανός,
χοντροκομμένος
· Αλάτι χοντρό & φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
Ντρέσινγκ:
·
Χυμός
από μισό πορτοκάλι
·
Χυμός
από μισό λεμόνι
·
2
κ.σ. ελαιόλαδο
·
Αλάτι
χοντρό & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
·
Σε
μεγάλο μπωλ, βάζουμε το κουσκούς και το περιχύνουμε με το ζεστό νερό στο οποίο
έχουμε διαλύσει τον κύβο λαχανικών. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα
τουλάχιστον. Ενδιάμεσα σιγουρευόμαστε ότι έχει μείνει νερό ώστε αν έχει
απορροφηθεί όλο να προσθέσουμε λίγο.
·
Σε
ένα μικρό κατσαρολάκι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα & ξηρά) μέχρι να
μαραθούν και προσθέτουμε και τα μανιτάρια για άλλα 7’-8’, ανακατεύοντας
συνέχεια να μη κολλήσουν. Τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε για λίγα λέπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
·
Όταν
είναι έτοιμα, αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί το φαΐ θα αλατιστεί και από
τον καπνιστό σολωμό και από τον κύβο λαχανικών) και ρίχνουμε μέσα το κουσκούς
(με την προϋπόθεση το κουσκούς να έχει μουλιάσει όσο πρέπει στο ζωμό) και τις
λωρίδες του καπνιστού σολωμού.
·
Σε
ένα βαζάκι χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά του ντρέσινκγ και περιχύνουμε το φαγητό
μας.
·
Αφού
το ανακατέψουμε καλά, το μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα, ώστε ο καθένας να βάλει
στο πιάτο του όσο θέλει, και το πασπαλίζουμε με το φρέσκο μαιντανό.
Enjoy!
Θα συνεχίσουμε να είμαστε η έμπνευση σου, για τέτοιες υπέροχες συνταγές!!!
ReplyDeleteΘανάσης
Κι από δώ ο Θανάσης. Η μούσα μου! :p :p δεν γίνεται να μην εμπνευστείς από την ευτυχία που ειναι χαραγμένη στο πρόσωπο του όταν τρώει στο lunch break! :)
DeleteΕξαιρετική συνταγή Ματίνα και ωραία παρουσίαση. Υπόσχομαι να μην σε ενοχλήσω για το υπόλοιπο
ReplyDeleteτης ημέρας αρκεί αύριο να έχεις μια δυνατή ομελέτα.
Παναγιώτης
Δεδομένου ότι η ομελέτα τρώγεται ζέστη, μόλις μου ζήτησης να σας φτιάξω ομελέτα σε ώρες γραφείου;!;!;!
DeleteΥ.γ. Να ομολογήσω ότι όντως δε με ενόχλησε για το υπόλοιπο της μέρας. Και γνωρίζοντας ότι κατα πάσα πιθανότητα δε θα φάει ομελέτα αύριο. Ήρωας!
Υπέροχη συνταγή και αν κρίνω από την φωτογραφία, υπέροχη και η εκτέλεση! Μπήκε στο μενού για το σαββατοκύριακο.
ReplyDeleteΆντα
Σ'ευχαριστώ πολύ!! Ελπίζω να αρέσει σε όλους σας!!! :)
DeleteΑγαπώ καπνιστό σολωμό, αγαπώ κουσκούς, όπως αντιλαμβάνεσαι αυτό δεν είναι συνταγή είναι έρωτας!
ReplyDeleteΑγαπώ το σχόλιο σου, αυτό μόνο έχω να πω!! :D
DeleteBγάλε το μα'ι'ντανό από τη συνταγή και θα δεις πόσο λιχούδω είμαι κι εγώ! Τέλεια υλικά!
ReplyDeleteΜα γιατί να βγάλουμε το καημένο το μαϊντανό έξω;; :Ο
DeleteΈστω! Ας τον βγάλουμε αν είναι να δοκιμάσεις :)
Ένα πιατακι και για μενα :)
ReplyDeleteΈφτασεεεεεεεε :)
DeleteΤι θα γίνει κοπελιάααα δε σε προλαβαίνω! Βγες και λίγο από τη κουζίνα! :* Δε ζηλεύω γιατί δε μου αρέσει το πληγούρι, θα το έκανα όμως με κριθαράκι!!
ReplyDeleteΣέ έβαλα να παίξεις και εσύ ενα παιχνιδάκι http://myhomemymemories.blogspot.com/2014/04/blog-post_8.html
Φιλιά!
Δεν κοιμαμαι τώρα πια τα βράδιαααααα :P Διπλή ζωή σου λέω, το πρωί γραφείο το βράδυ κουζίνα!! Γκάζια τρελά! Να δω πώς θα προλάβω να απαντήσω τις ερωτήσεις!!
Deleteφιλιά πολλά :* :* :*
Έχεις βάλει υπέροχα υλικά! Λατρεύω το σολομό και τα μανιτάρια! Οπότε θα με κάνεις να φάω το κουσκούς, χαχαχα Ματίνάκι μου δείχνει πολύ όμορφο!
ReplyDeleteΚάπως πρέπει να σας βάζω σε πειρασμό κι γώ! Μας έχει αποτελειώσει με την επέλαση σοκολάτας από τις οθόνες μας τον τελευταίο καιρό! ;)
DeleteΔεν εχω δοκιμάσει τοσο γκουρμέ κους-κους!
ReplyDeletehttp://beautyfollower.blogspot.gr
Να η ευκαιρία! ;)
Delete