Tuesday 8 April 2014

Κουσκούς με Καπνιστό Σολωμό, Μανιτάρια & σάλτσα Εσπεριδοειδών




Κανονικά θα έπρεπε κάποια στιγμή να κάνω έναν απολογισμό και να αντιμετωπίσω με μία κάποια αυστηρότητα την εμμονή μου να ανεβάζω συνταγές κρεατοφαγικές ή βουτυράτες σε περίοδο νηστείας. Ή, τελοσπάντων, αφού το κακό έχει ήδη γίνει, να βρω έναν τρόπο να επανορθώσω.

Αυτό, λοιπόν, δεν θα συμβεί σήμερα. Για την ακρίβεια, δηλαδή, ούτε σήμερα. Δεν είναι ότι δεν προσπάθησα. Είναι ότι προσπάθησα και απέτυχα. Διαβάζοντας, βέβαια, αυτό που έγραψα, δεν είμαι σίγουρη για το ποιο είναι χειρότερο. Στο κεφάλι μου ακουγόταν καλύτερο. Μετά έγινε λέξεις και, όπως οτιδήποτε γίνεται από σκέψεις λέξεις, ξέχασα τί ήθελα να πω. Με τους ρυθμούς που πάω, σε λίγο θα ξεχνάω να πληρώνω και το ενοίκιο. Το οποίο, εντελώς συμπτωματικά, έχω ξεχάσει να πληρώσω.

Προσπάθησα, που λέτε, να αφήσω τον σολωμό έξω από τις υποθέσεις μου. Αλλά λίγο που έληγε σε λίγες μέρες και ήταν κρίμα γιατί έκανε τόσο δρόμο για να έρθει από τη Σκωτία και λίγο που τον είχα δει να φιγουράρει αγέρωχος σε ένα περσινό τεύχος Αλάτι & Πιπέρι που ξεφύλλιζα (του οποίου τα φύλλα είχαν τσαλακωθεί τόσο πολύ από τα λάδια, τα νερά και το ντοματοπολτό που θα σκάσω αν δε θυμηθώ ποια συνταγή πάλευα να πετύχω), πόσο να αντισταθώ; Αυτά, βέβαια, ήταν τα «λίγο» διότι το «πολύ» είναι το ότι είμαι λιχούδα. Δεν φαντάζεστε σε πόσο μεγάλη ποικιλία ερωτήσεων απαντάει το «επειδή είμαι λιχούδα».  Ερωτήσεων ποικίλης ύλης και άσχετων με το φαγητό. Μπορώ να τρελάνω κόσμο, αμέέέ....ρωτήστε και τη μάνα μου. Πέρασε δύσκολα μητρικά χρόνια.

Δύο σημειώσεις πριν περάσω στην συνταγή.

1ον Έμπνευση για τη συνταγή, μία σχετική συνταγή του σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου από το έντυπο τεύχος Αλάτι & Πιπέρι του περσινού Μαρτίου με τίτλο «Κουσκούς με μανιτάρια & σκουμπρί με πορτοκαλένια σως».

2ον Κατόπιν αιτήματος, αφιερώνω τη σημερινή συνταγή στον Παναγιώτη & το Θανάση που με οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και σε καθημερινή οχτάωρη βάση, ένα βήμα πιο κοντά στην τρέλα! Γεια σας τρέλες!  



Υλικά:

·    250 γρ. κουσκούς
·    200 γρ. καπνιστός σολωμός, κομμένος σε λωρίδες
·    1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
·    1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
·    3 κ.σ. ελαιόλαδο
·    1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε ½ λίτρο ζεστό νερό
·    500 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα στη μέση
·    ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί
·    1 κούπα φρέσκος μαϊντανός, χοντροκομμένος
·    Αλάτι χοντρό & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ντρέσινγκ:

·    Χυμός από μισό πορτοκάλι
·    Χυμός από μισό λεμόνι
·    2 κ.σ. ελαιόλαδο
·    Αλάτι χοντρό & φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Οδηγίες:

·    Σε μεγάλο μπωλ, βάζουμε το κουσκούς και το περιχύνουμε με το ζεστό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τον κύβο λαχανικών. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον. Ενδιάμεσα σιγουρευόμαστε ότι έχει μείνει νερό ώστε αν έχει απορροφηθεί όλο να προσθέσουμε λίγο.
·    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα & ξηρά) μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε και τα μανιτάρια για άλλα 7’-8’, ανακατεύοντας συνέχεια να μη κολλήσουν. Τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε για λίγα λέπτα να εξατμιστεί το αλκοόλ.
·    Όταν είναι έτοιμα, αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί το φαΐ θα αλατιστεί και από τον καπνιστό σολωμό και από τον κύβο λαχανικών) και ρίχνουμε μέσα το κουσκούς (με την προϋπόθεση το κουσκούς να έχει μουλιάσει όσο πρέπει στο ζωμό) και τις λωρίδες του καπνιστού σολωμού.
·    Σε ένα βαζάκι χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά του ντρέσινκγ και περιχύνουμε το φαγητό μας.
·    Αφού το ανακατέψουμε καλά, το μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα, ώστε ο καθένας να βάλει στο πιάτο του όσο θέλει, και το πασπαλίζουμε με το φρέσκο μαιντανό.







Enjoy!

18 comments:

  1. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η έμπνευση σου, για τέτοιες υπέροχες συνταγές!!!

    Θανάσης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι από δώ ο Θανάσης. Η μούσα μου! :p :p δεν γίνεται να μην εμπνευστείς από την ευτυχία που ειναι χαραγμένη στο πρόσωπο του όταν τρώει στο lunch break! :)

      Delete
  2. Εξαιρετική συνταγή Ματίνα και ωραία παρουσίαση. Υπόσχομαι να μην σε ενοχλήσω για το υπόλοιπο
    της ημέρας αρκεί αύριο να έχεις μια δυνατή ομελέτα.
    Παναγιώτης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεδομένου ότι η ομελέτα τρώγεται ζέστη, μόλις μου ζήτησης να σας φτιάξω ομελέτα σε ώρες γραφείου;!;!;!
      Υ.γ. Να ομολογήσω ότι όντως δε με ενόχλησε για το υπόλοιπο της μέρας. Και γνωρίζοντας ότι κατα πάσα πιθανότητα δε θα φάει ομελέτα αύριο. Ήρωας!

      Delete
  3. Υπέροχη συνταγή και αν κρίνω από την φωτογραφία, υπέροχη και η εκτέλεση! Μπήκε στο μενού για το σαββατοκύριακο.

    Άντα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ!! Ελπίζω να αρέσει σε όλους σας!!! :)

      Delete
  4. Αγαπώ καπνιστό σολωμό, αγαπώ κουσκούς, όπως αντιλαμβάνεσαι αυτό δεν είναι συνταγή είναι έρωτας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπώ το σχόλιο σου, αυτό μόνο έχω να πω!! :D

      Delete
  5. Bγάλε το μα'ι'ντανό από τη συνταγή και θα δεις πόσο λιχούδω είμαι κι εγώ! Τέλεια υλικά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα γιατί να βγάλουμε το καημένο το μαϊντανό έξω;; :Ο
      Έστω! Ας τον βγάλουμε αν είναι να δοκιμάσεις :)

      Delete
  6. Ένα πιατακι και για μενα :)

    ReplyDelete
  7. Τι θα γίνει κοπελιάααα δε σε προλαβαίνω! Βγες και λίγο από τη κουζίνα! :* Δε ζηλεύω γιατί δε μου αρέσει το πληγούρι, θα το έκανα όμως με κριθαράκι!!
    Σέ έβαλα να παίξεις και εσύ ενα παιχνιδάκι http://myhomemymemories.blogspot.com/2014/04/blog-post_8.html
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν κοιμαμαι τώρα πια τα βράδιαααααα :P Διπλή ζωή σου λέω, το πρωί γραφείο το βράδυ κουζίνα!! Γκάζια τρελά! Να δω πώς θα προλάβω να απαντήσω τις ερωτήσεις!!

      φιλιά πολλά :* :* :*

      Delete
  8. Έχεις βάλει υπέροχα υλικά! Λατρεύω το σολομό και τα μανιτάρια! Οπότε θα με κάνεις να φάω το κουσκούς, χαχαχα Ματίνάκι μου δείχνει πολύ όμορφο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάπως πρέπει να σας βάζω σε πειρασμό κι γώ! Μας έχει αποτελειώσει με την επέλαση σοκολάτας από τις οθόνες μας τον τελευταίο καιρό! ;)

      Delete
  9. Δεν εχω δοκιμάσει τοσο γκουρμέ κους-κους!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete