Thursday 13 March 2014

Το Πιλαφάκι με τα Λαχανικά και την τριμμένη Φέτα




Λένε ότι δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τα ίδια βήματα. Αυτή τη σκέψη έκανα χτες το βράδυ, ενώ πάλευα με κάτι ροκανίσματα στο στρωματάκι του πιλάτες. Τελικά είναι βάσιμο το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».  Εκεί που δοκιμάζεις τις σωματικές αντοχές, το μυαλό παθαίνει μια απελευθέρωση, υποσυνείδητη εικάζω. Παραλληλίζω τη διαδικασία με την ανάλογη του ύπνου. Πόσες φορές σας έχει συμβεί να πέφτετε για ύπνο με ένα άλυτο πρόβλημα στο μυαλό σας να σας βασανίζει και να ξυπνάτε με την αίσθηση ότι η απάντηση ήταν πάντα εκεί μπροστά στα μάτια σας; Δεν σας κρύβω ότι, ούσα φοιτήτρια, είχα λύσει μαθηματική εξίσωση κατ’ αυτό τον τρόπο. Μεγάλη επιτυχία, είχε καταχειροκροτηθεί από το ευρύ κοινό, δηλαδή από τη μαμά μου. Οι υπόλοιποι συμφοιτητές μου, βλέπετε, την είχαν λύσει στον ξύπνιο τους.

Ομολογώ ότι ο τελευταίος καιρός έχει αποδειχθεί αρκετά κουραστικός. Σε ένα πρόγραμμα ήδη αρκετά πιεσμένο, επιχείρησα να ενσωματώσω όχι μόνο τη μαγειρική αυτή καθ’ αυτή, αλλά και την εύρεση συνταγών και την αγορά των υλικών και όλα όσα τα παραπάνω συνεπάγονται. Και τα διασκεδαστικά και τα διεκπεραιωτικά. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο χωροχρόνος δεν προσαρμόστηκε υπέρ μου. Μετά από ένα εξονυχιστικό μίτινγκ με την αφεντιά μου, όμως, αποφάσισα ότι θα συνεχίσω να τα κάνω όλα. Τί θα έπρεπε όμως να αναπροσαρμόσω;

Όπως, λοιπόν, αναρωτιόμουν χθες το βράδυ που θα βρω ανοιχτό σουπερμάρκετ μετά τις 21:00 για να αγοράσω κάτι υλικά που μου λείπανε, συνειδητοποίησα ότι η αλληλουχία των βημάτων δεν χρειάζεται να είναι εύρεση/δημιουργία συνταγής –> αγορά υλικών –> μαγείρεμα. Μπορεί κάλλιστα να είναι άνοιγμα ψυγείου / ντουλαπιού –> αυτοσχεδιασμός –> μαγείρεμα. Ενίοτε και απόψυξη ήδη έτοιμου κεφτέ! Στην Αγγλία τους λέγαμε “emergency burgers” χαριτολογόντας. Και αυτή ήταν η άσχετη πληροφορία της ημέρας.

Υλικά:

·    4 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κυβάκια
·    2 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια
·    1 φλ. τσαγιού μανιτάρια, κομμένα στη μέση
·    2 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
·    2 κ.σ. ελαιόλαδο
·    1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
·    1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
·    ½ κ.κ. πιπέρι καγιέν
·    Αλάτι
·    Φέτα τριμμένη, κατά βούληση






Οδηγίες:

·   Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κολοκύθια και τα καρότα για 8’. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο κατσαρολάκι, τσιγαρίζουμε στο λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5’ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 3-4’.  Προσθέτουμε τα μισοβρασμένα λαχανικά μας  και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 5’. Απομακρύνουμε από το μάτι.

·    Παράλληλα, έχουμε φτιάξει το πιλάφι μας σκέτο. Σας έχω πει το μυστικό μου; Ε, να σας το πω! 2 μέρη νερό, ένα μέρος ρύζι. Μόλις το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι, σβήνουμε το μάτι και κλείνουμε το καπάκι για περίπου 10-15’. Μόλις όλο το νερό έχει απορροφηθεί, το πιλαφάκι μας είναι έτοιμο. Το σερβίρουμε και το περιχύνουμε με τα λαχανικά μας. Μπόλικη τριμμένη φέτα από πάνω και.....







….Enjoy!

Υ.γ. Α, ναι, ξέχασα! Πετάμε μέσα στο πιάτο και τους αποψυγμένους κεφτέδες! Θα σας έλεγα ότι είναι δικοί μου αλλά οι δικοί μου είναι πιο όμορφοι από τους έτοιμους του σουπερμάρκετ που βλέπετε στη φωτογραφία! Και θα σας το αποδείξω σύντομα! Δέσμευση! Stay tuned! ;)


2 comments:

  1. Κάτι κάνω λάθος με το ρύζι.. το βράζω για 10 λεπτά τούλαχιστον..
    Μου αρέσει να είναι σπυρωτό αλλά όλο κολλάει αν δε το σουρώσω, γενικά δε το πετυχαίνω. Ωραία ίδεα των λαχανικών και για τραπέζι! Ήσουνα Αγγλία? που?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα το χρονομέτρησω την επόμενη φορά να σου πω! Κι εμένα μου πήρε μερικές φορές, συνήθως δε το σβήνω τελείως το μάτι, το αφήνω στο χαμηλότερο δυνατό και ανά 2-3' ανακατεύω λίγο μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό! Όλα αυτά φυσικά γιατί βαριέμαι ένα έξτρα σκευος, το σουρωτηρι! :p ήμουν στο Cardiff για ένα χρόνο για σπουδές και ήθελα να στο πω κάποια στιγμή να ανταλλαξουμε εντυπώσεις μιας που εσυ εχεις ζήσει εκεί! :)

      Delete