Monday 28 April 2014

Σκεπαστή Τάρτα Φράουλας με Μπισκότο





Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εγώ τις φράουλες δεν τις τρώω. Σας τα έχω ξαναπεί. Αν το γλυκό δεν είναι πολύ γλυκό δεν το θέλω, δεν το θέλω. Επίσης αν το γλυκό, δεν έχει μέσα σοκολάτα, το σνομπάρω. Επιδεικτικά. Τώρα πως έχω καταλήξει βράδυ Κυριακής να γράφω μία πρόταση και να πηγαίνω μια βόλτα μέχρι το ψυγείο να τρώω λίγη τάρτα με φράουλες, να γυρίζω να γράφω ακόμα μια αράδα και πάλι να οδεύω προς το ψυγείο και πάει λέγοντας, δε γνωρίζω. Εν τω μεταξύ, το κουτάλι δε το βγάζω από το στόμα. Όλα κι όλα, η σωστή διαχείριση χρόνου δεν είναι για όλους. Άμα αρχίζω να εναλλάσσω και το κουτάλι με το στυλό, πάει σώθηκε ο χρόνος. 

Ακούς εκεί, εγώ να τρώω φράουλες! Αφού να φανταστείτε, αυτό που ο κόσμος χρησιμοποιεί τη σαντιγί για να συνοδέψει τις φράουλες ποτέ δεν το κατάλαβα. Το λογικό θα ήταν να χρησιμοποιούσαν τις φράουλες για να συνοδέψουν τη σαντιγί. Ούτε καν για να τη συνοδέψουν αλλά για να τη σερβίρουν, σαν κουταλάκια δηλαδή. Γλύφεις τη σαντιγί από τη φράουλα και ξαναβουτάς τη φράουλα στη σαντιγί. Εντάξει, το παραδέχομαι, τίθεται ένα θέμα υγιεινής εδώ αλλά ας μην εστιάζουμε στις λεπτομέρειες! 

Μα τί επαγγελματισμός, θεέ μου! Επιδιώκω να προμοτάρω την φραουλένια τάρτα μου ξοδεύοντας δύο ολόκληρες παραγράφους αναλύοντας το πόσο δε μου αρέσουν οι φράουλες. Αντίστροφη ψυχολογία λέγεται αυτό. Ή μπορεί και να μη λέγεται έτσι, απλά να σκαρφίστηκα μια επιστημονική ορολογία για να δικαιολογήσω την παράνοια. Το θέμα είναι πώς όποια κι αν είναι η εξήγηση, το αποτέλεσμα είναι ένα και αδιαμφισβήτητο. Εγώ, που δεν τρώω φράουλες, καταβρόχθισα αυτή την τάρτα με φράουλες στο λεπτό και το δηλώνω δημόσια και χωρίς ντροπή, ότι στην πρώτη κιόλας μπουκιά, αυτή η ένωση της κρέμας, του μπισκότου και της φράουλας θα μοιάζει με ανοιξιάτικο πάρτυ στον ουρανίσκο σας.




Υλικά:

Για τη βάση της τάρτας:

300 γρ. Τριμμένο μπισκότο τύπου digestive
250 γρ. Βούτυρο

Για την πάνω στρώση:

1 & 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1/4 κ.σ. Baking powder
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα
8 κ.σ. Βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:

300 γρ. τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια 
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
1 & 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
500 γρ. φράουλες φρέσκες, κομμένες στα 4 αν είναι μεγάλες ή στη μέση αν είναι μικρές.




Οδηγίες:


Για τη βάση της τάρτας λιώνουμε το βούτυρο και το χύνουμε στο μπωλ με το τριμμένο μπισκότο. Δεν χρειάζεται χέρια, με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα 2 υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μείγμα καλά στη φόρμα της τάρτας, πατώντας με τα δάχτυλα μας να απλωθεί παντού και ομοιόμορφη. Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στην τάρτα και ρίχνουμε από πάνω ρεβύθια ωμά ώστε να μη φουσκώσει η βάση μας κατά το ψήσιμο. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 170° και βάζουμε μέσα τη τάρτα για 10'. Κατόπιν βγάζουμε τα ρεβύθια και αφήνουμε τη τάρτα για άλλα 10'. Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 

Για την πάνω στρώση, ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, τη κανέλα και το αλάτι. Κατόπιν προσθέτουμε και την αμυγδαλόψιχα. Για το τέλος αφήνουμε το βούτυρο, το οποίο πρώτα έχουμε λιώσει. Αφού ενοποιηθεί το μείγμα μας, το αφήνουμε να κάτσει για μερικά λεπτά και μετά με τα δάχτυλα μας το τρίβουμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας ώστε να πέφτουν κομματάκια του 1 εκ. Βάζουμε το μείγμα στο προθερμασμένο στους 170° φούρνο για 15' και όταν το βγάζουμε το αφήνουμε να κρυώσει. Αν τα κομματάκια έχουν κολλήσει μεταξύ τους, τα σπάμε με τα χέρια μας ή και στο multi. 
Μπορούμε, φυσικά,  να συνδυάσουμε το ψήσιμο της βάσης της τάρτας και της πάνω στρώσης για να κερδίσουμε χρόνο αν θέλουμε. 

Για τη γέμιση, χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ένταση, το τυρί μέχρι να γίνει απαλή κρέμα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας σιγά σιγά την ζάχαρη άχνη, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια για περίπου 1'.

Για το στήσιμο της τάρτας, απλώνουμε τη μισή γέμιση στη τάρτα και αραδιάζουμε πάνω τις κομμένες φράουλες με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, όπως στη παρακάτω φωτογραφία. Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, την απλώνουμε με τη σπάτουλα και από πάνω ρίχνουμε την τριμμένη πάνω στρώση. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες ώστε να κόβονται πιο εύκολα τα κομμάτια. 



 Έμπνευση και μετάφραση από: 
http://www.ivillage.com/strawberry-cream-cheese-crumble-tart/3-r-338629

Enjoy! ;)


23 comments:

  1. Α ρε Ματίνα!! Α ρε Ματίνα! Κόλαση φαίνεται το γλυκό,,,, παω στην κουζίνα να το κάνω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα τρελαθεί η μικρή, ειδικά άμα της αρέσουν φράουλες!! <3

      Πολλά φιλάκια Χριστινάκι!!! :*

      Delete
  2. ενταξει...λιποθυμαω τωρα!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα 'ρθω να σε συνεφέρω με ένα κομματάκι μυρωδάτη φραουλόταρτα!! ;)

      Delete
  3. χαχαχα ουτε εγω τρωω τις φραουλες σκετες ! μονο σε γλυκα, μαρμελαδες χυμους .... φοβερη η ταρτα σου οτι πρεπει για καλοκαιράκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voila!!!! Τώρα νιώθω λιγότερο μόνη! Είμαστε ήδη δύο και ζούμε ανάμεσα τους!!

      πολλά φιλιά :)

      Delete
  4. Αποστολη εξετελεσθη...απιστευτα ελαφρυ και η πανω στρωση το απογειωνει ενω αρχικα στη συνταγη τη σνομπαρα μπροστα στο μεγαλειο της κρεμας και της φραουλας! Το καθετι μετραει!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angelique με έκανες πανευτυχή τώρα!! <3 Ταιριάζει όντως τόσο πολύ ο συνδυασμός κρέμα/φράουλα/κρατσανιστό μπισκότο!! Αποκάλυψη!! Μη νομίζεις, με τόσο πειραματισμό κι γω τα σταυρώνω τα φαγητά πριν τα δοκιμάσω!! ;)

      Delete
  5. Κολασμένη Ματίνα με την κολασμένη την τάρτα σου! Θα με στείλετε σε διαβητολόγο πριν την ώρα μου εσείς οι άτιμοι οι foodbloggers. θα την κάνω κι ας μου βγεί και σε κακό...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά μόνη μου θα κολάζομαι?? Αυτό δεν είναι σωστό. Και η κόλαση θέλει καλή παρέα! ;)

      Delete
  6. Θέλω και εγώ να δοκιμάσω!!Πως θα ήθελα ένα κομμάτι σαν αυτό!Αχ βρε Ματινάκι, αχ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νομίζω αυτή η blogoσχέση έχει ωριμάσει αρκετά και έφτασε η ώρα να ανταλλάσσουμε δημιουργίες με κούριερ!! :P
      Ψήσου! :*

      Delete
  7. Μ αρέσει που είναι τραγανη!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κολασμένα κρατσανιστή, που λέει και η Sofia Paraligo! ;D

      Delete
  8. Φοβερή ιδέα............................κι εγώ θέλω κομμάτι!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σας ευχαριστώ πολύ πολύ!! :)

      Delete
  9. Δοκιμαστε να κανετε τη βαση με μπισκοτο μιραντα...σε μια μερα η ταρτα εκανε φτερα..Ματινα μας καταστρεφεις (γλυκα) κι ερχεται καλοκαιρι!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. θέλω να σας παχύνω όλες για να είμαι η πιο αεράτη στους Αμμόλοφους φέτος!

      Μη γελάς, είναι σατανικό το σχέδιο μου!! :P

      Delete
  10. Τέτοια τάρτα δε γίνεται να μη σου αρέσει! Φαίνεται τόσο λαχταριστή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και φαίνεται! Και είναι! Και την έχουμε φάει και ολόκληρη και έχω αρχίσει να ανησυχώ!!! :P

      Delete
  11. Επιτηδες το κάνεις.... καλαααααααα!!! :p Φαε φαε!!! Πάρε τις θερμίδες όλες μόνη σου... χαχαχαχα θελω φράουλες τωωωωωωωρααααα!!! Πρέπει να το δοκιμάσω (αν βρώ φράουλες της προκοπής). αν και αρνούμαι προς το παρόν να μπω ξανά στη ζαχαροπλαστική, απεργώ!! Έλα και ξυπνάει το Juliaki το μέσα σου ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εσύ δε θα μου τη γλιτώσεις, να ξέρεις!! Καλοκαίρι ξε-καλοκαίρι, μόλις βρω μια "ανθεκτική" συνταγή θα σου στείλω πακετάκι!!! <3

      Delete
    2. χαχαχαχαχαχα τέλος Ιουνίου έρχομαι Ελλάδα βάζω το καφέ βάλε το γλυκό!!! :p χαχαχαχα σε αγχωσα με τις θερμίδες εεεεε.....

      Delete