Monday 21 April 2014

Ποικιλία Γεμιστών Λαχανικών





Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Εύχομαι ολόψυχα αυτή η Ανάσταση να σας έφερε κοντά στην οικογένεια σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα και να σας γέμισε με τη γαλήνη, τη δύναμη και την αισιοδοξία που ο καθένας απο σας είχε ανάγκη στη ζωή του.

Αρκετά, όμως, ας επιστρέψουμε στα δικά μας. Φάγατε; Φάγατε και το ξέρω. Κι γω έφαγα αλλά θα το παίξω υπεράνω πάσης υποψίας. Είδατε μήπως να ανεβάζω καμία φωτογραφία με ζουμερά ξεροψημένα κατσικάκια; Όχι! Άρα έχω καταχονιάσει όλα τα ένοχα πειστήρια και τώρα θα αγόρευσω υπέρ των οφελών της υγιεινής ζωής. Και για το πόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας παίζει η σύστηματική άσκηση. Και στο γκραντ φινάλε, θα σας εκμυστηρευτώ με έναν υποβόσκων σνομπισμό ότι το μυστικό της νεότητας μου κρύβεται στον καλό ύπνο και στα 2 λίτρα νερό τη μέρα. 

Και εσείς, φυσικά δε θα με πιστέψατε. Και πολύ καλά θα κάνετε διότι τη τελευταία φορά που τσεκάρα στον καθρέφτη δεν ήμουν τηλεπερσονα που δίνει συνέντευξη σε κίτρινη φυλλάδα. Και πέραν τούτου, η μόνη άσκηση στην οποία επιδόθηκα ήταν η άσκηση των σιαγόνων. Τα δύστυχα αμνοερείφια δέχθηκαν βάρβαρες επιθέσεις. Όσο για την απαραίτητη ενυδάτωση που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, εγώ συνέχεια έπινα κάτι διαφανές και γάργαρο. Μετά μου είπαν ότι ήταν τσίπουρο. Δικής τους παραγωγής. Διότι σας το λέω, σαν το τσίπουρο του Κυρ Σταμάτη δεν έχετε πιει. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, κοιμήθηκα αρκετά. Σε σύγκριση με τις αρκούδες πάνω στα βουνά μόλις πέφτει το πρώτο χιόνι, δηλαδή. 

Αφήστε λοιπόν κάτω το κατσικάκι που περισσέψε! Σημερα θα φάμε υγιεινά και θα μαγειρέψουμε κάτι καλοκαιρινό γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λαού μας πέρα από το μεράκι ειναι και η ανυπομονησία! Τελείωσε το Πάσχα, τι έχουμε τώρα; Καλοκαίρι! Οφείλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις. Άλλωστε, δεν έκλεισαν οι λογαριασμοί με το κατσικάκι ακόμα. Και φαί δεν αφήνουμε ποτέ να πάει χαμένο, ειναι γνωστό. Ότι απέμεινε το φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να το περιποιηθούμε όπως του αρμόζει αύριο, δηλαδή φρικασέ. Ή καπαμάς. Οι απόψεις στο σπιτικό μας διίστανται όσον αφορά την αυθεντικότητα της ονομασίας. Όσον αφορά δε τη γεύση, μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους! 



Υλικά:

Λαχανικά για γέμισμα*:
Πράσινες πιπεριές & Κοκκινες πιπεριές κέρατα
Πράσινες πιπεριές για γεμιστά
Ντομάτες
Κολοκυθάκια
Μελιτζάνες
Πατάτες

*χρησιμοποιήστε τα σε ότι αναλογία τραβάει η όρεξη σας. Εμείς εδώ, γνωστοί λιχούδιδες και μεγάλοι λάτρεις όλων των γεμιστών λαχανικών, καταλήγουμε σταθερά αναποφάσιστοι μπροστά στο δίλημμα του πόσα γεμιστά από την κάθε κατηγορία θα χωρέσουμε στο ταψί. Ποσά όμως να χωρέσει κι αυτό το καημένο το ταψί; Οικιακός φούρνος είναι, όχι ο φούρνος της γειτονιάς. 

Περίπου μια κουταλιά της σούπας ρύζι για κάθε γεμιστό
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
250 γρ. Ντοματοχυμός
Αλάτι & πιπέρι
Ελαιόλαδο 
Δυόσμος & μαϊντανός, μία γενναία δόση και από τα δύο. Τα πολλά μυρωδικά είναι το μυστικό για πετυχημένα γεμιστά.




Οδηγίες:

Πλένουμε και αδειάζουμε τις πιπεριές απο τα σποράκια.
Με το ειδικό εργαλείο, αδειάζουμε τα κολοκυθάκια και κρατάμε στην άκρη την ψίχα τους.
Την μελιτζάνα την κόβουμε στην μέση κατά μήκος και για κάθε πλευρά κόβουμε μια λεπτή φετούλα από πάνω για καπάκι. Αδειαζουμε και απο τα δύο κομμάτια τη ψίχα της μελιτζάνες δίνοντας της μορφή σαν καραβάκι για να κάνουμε χώρο για τη γέμιση. Κρατάμε στην άκρη και τη ψίχα της μελιτζάνες.
Την ίδια διαδικάσια ακολουθούμε και με την πατάτα, κρατώντας και το περιεχόμενο αυτής στη άκρη.
Προσωπικά, επέλεξα να κρατήσω στην άκρη και το περιεχόμενο της ντομάτας όμως αυτό έγκειται στις προτιμήσεις του καθενός, μιας και τα σποράκια της ντομάτας δεν αρέσουν σε όλους.

Σε βαθιά κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε το ρύζι, το ντοματοχυμό και το περιεχόμενο των λαχανικών μας που είχαμε αφήσει στην άκρη. Ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι νερό και μόλις η γέμιση μας πάρει βράση, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε πάνω για 10'. Στο τέλος, προσθέτουμε το δυόσμο και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε να πανε παντού και η γέμιση είναι έτοιμη.

Έν τω μεταξύ, αραδιάζουμε τα άδεια λαχανικά μας πάνω στο ταψί και τα γεμίζουμε ένα ένα. Ρίχνουμε λίγο ακομα λαδάκι πάνω από το λαχανικά και αν εχει μείνει γέμιση την μοιράζουμε γύρω από τα λαχανικά μας. Το φαγητό θα μπει σε προθερμασμένο στις 200°c φούρνο για 45' και έιναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Enjoy!


11 comments:

  1. και να σκεφτείς ότι αύριο θα έφτιαχνα γεμιστά !Τέλεια δείχνουν!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια ερώτηση έχω μόνο....έφτιαξες γεμιστά τελικά? Και αν ναι, πόσα είδη λαχανικών στούμπωσες με γέμιση? ;)

      Delete
  2. Αχχχ..απ το κατσικάκι στα κολοκυθάκια... ανώμαλη προσγείωση, παρόλο που δείχνουν λαχταριστά, Ματίνα. Αληθώς ανέστη χρόνια πολλά και σφίγγουμε τα λουριά, απο αύριο όμως... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ όσο ήταν να τα σφίξω τα λουριά, τα έσφιξα! :P Σήμερα πάλι κατσικάκι έφαγα, φρικασέ! Λουκουμάκι σου λέω! Λεπτομέρειες αύριο!! ;)

      Delete
  3. Τι να πώ, τόσο καιρό έφτιαχνες κάτι τρελά πιάτα και εγώ νήστευα τώρα ξεκίνησες με λαχανικά.... :P
    Όλο λέω να φτιάξω γεμιστά και όλο το αναβάλλω.. Πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά διατροφή!! είδες πόσο ωραία το είπα? H άλλη λέξη είναι απαγορευμένη! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Απαπαπαπά απογορευμένη η άλλη λέξη, δε τη λέμε για κανένα λόγο!! Τώρα που τελείωσε η νηστεία, θα γίνει χαμός σου λέω!! :P No limits! όχι πως πριν είχα περιορισμούς αλλά τώρα όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές!!

      Delete
  4. Αληθώς Ο κύριος :)

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ReplyDelete
  5. Αληθώς Ανέστη!
    Αγαπημενο φαγητό, και με τόσες επιλογες ακομη καλύτερα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γιατί να είναι μονόχρωμο ένα πιάτο αν μπορεί να είναι πολύχρωμο? ;)

      Delete
  6. Τέλειο φαγητό! Όσο πιο πλούσιο τόσο το καλύτερο!

    ReplyDelete