Tuesday 15 April 2014

Οι Μπεφτέδες!




Έχω μια φίλη. Από αυτές, που ακόμα κι όταν φοράς 10 χαμόγελα, θα πιάσει κάτι ανεπαίσθητο στην ατμόσφαιρα και θα σε ρωτήσει με αφοπλιστική σοβαρότητα τί δεν πάει καλά. 

Αυτή η φίλη είχε πάντα γεμάτο ψυγείο και σε αυτήν οφείλω την επιβίωση μου στα πανεπιστημιακά μας χρόνια. Θυμάμαι μια μέρα που την παρακολουθούσα αποσβολωμένη να φτιάχνει ατζεμ πιλάφι ανακατεύοντας ρύζια και κριθαράκια σε ένα μικροσκοπικό ταψάκι στο μικροσκοπικό φοιτητικό της φούρνο. Στο ίδιο ταψάκι μου έμαθε πως να μαρινάρω ένα κοτόπουλο για ένα ολόκληρο βράδυ και κάπως έτσι έφτιαξα το πρώτο μου φαγητό στη γάστρα. Κι αν καμιά φορά τύχαινε το ψυγείο να μην έχει μαγειρεμένο φαγητό, έφτιαχνα, στα κρυφά, τοστ με κέτσαπ, μουστάρδα και ρίγανη....

Με αυτή τη φίλη μου επινοήσαμε τον όρο φακές al dente. Αυτές τις φακές που, επειδή πεινάς σαν λύκος, βγαίνουν απο το μάτι πολύ νωρίτερα από ότι πρέπει και είναι σαν πέτρες αλλα εσύ τις τρως όπως και να'χει και τις βαφτίζεις al dente. Επί μήνες ολόκληρους έπαιρνα τηλέφωνο κάθε τρεις και λίγο και της ζητούσα τη συνταγή για τις al dente γιατί υποστήριζα ότι με χόρταιναν περισσότερο. Δεν την είχα σημειώσει ούτε μια φορά σε χαρτί. Μου την έδινε κάθε φορά. 

Με αυτή τη φίλη μου μια μέρα κάναμε έναν τρικούβερτο καυγά. Δεν θυμάμαι το λόγο. Θυμάμαι μόνο πως πριν κοπανήσω πίσω μου την πόρτα, της έδωσα ένα ταπεράκι με τον πρώτο λαδερό αρακά που είχα φτιάξει και αυτή μου έδωσε μια τσάντα με τη μπουγάδα μου που είχε στεγνώσει, μιας κι εγώ δεν είχα πλυντήριο. Την επόμενη μέρα πίναμε καφέ και μου έλεγε πόσο νόστιμος ήταν ο αρακάς. 

Με αυτή τη φίλη μου, όταν βγάλαμε τα πρώτα μας λεφτά, πήγαμε σε μία ακριβή ψαροταβέρνα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Παραγγείλαμε τα πάντα. Ο σερβιτόρος μας επισήμανε πολλές φορές, και όχι πολύ διακριτικά, ότι δεν θα μπορέσουμε να τα φάμε όλα αυτά. Τα φάγαμε όλα. 

Αυτή η φίλη μου, ειναι η καλύτερη μου φίλη. Και πριν γίνει η καλύτερη μου φίλη είχε  επινοήσει μια δική της λέξη. Τους Μπεφτέδες. Οι Μπεφτέδες ειναι οι κεφτέδες και τα μπιφτέκια ταυτόχρονα. Κι από τότε που το έμαθα, την υιοθέτησα κι γω. Και δεν έχω δικαίωμα να την κοροϊδέψω γιατί ήταν η πρώτη που αντιλήφθηκε ότι μέσα στο μυαλό μου είχα ομαδοποιήσει τα κέικ και τα τσουρέκια και τα έλεγα όλα κέικ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, διάστημα που δε μπορούσε να δικαιολογηθεί από την ηλικία μου.

Αυτή η συνταγή για Μπεφτέδες είναι της μαμάς μου. Δεν έχει κανένα πρωτότυπο υλικό σε σχέση με άλλους Μπεφτέδες. Κι όμως ειναι οι πιο νόστιμοι Μπεφτέδες που έχω φάει και έχω φτιάξει ποτέ. Ίσως επειδή ειναι της μαμάς μου. Και ίσως επειδή ειναι η πρώτη συνταγή της που μου έμαθε....





Υλικά:

500 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 χούφτες ψωμί ψίχα μπαγιάτικο, βουτηγμένο στο νερό και πολύ καλά στραγγισμένο
1 αυγό
1 κουταλάκι ξύδι
2 κουταλιές λάδι
Μαύρο πιπέρι & αλάτι
Ρίγανη
Δυόσμο
Μαϊντανό 


Οδηγίες:

Απλές, απλούστατες. Ζυμώνετε με τα χεράκια σας καλά όλα τα υλικά και φτιάχνεται μπαλίτσες με τις χούφτες σας. Τα αραδιάζετε σε ταψάκι και τα βάζετε στο φούρνο που είναι προθερμασμένος στους 180°C. Τα αφήνετε για 45' πάνω κάτω, όμως κάθε 20' τα γυρνάτε.




Enjoy! 
140 και σήμερα....

14 comments:

  1. ολες έχουμε μια τέτοια φίλη!!! υπεροχοι οι μπεφτέδες!! κλασσικο μαμαδίστικο φαγητό!

    http://agapameandolmas.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Απλά τέλειο το όνομα του blog σου!! :) Καλώς βρεθήκαμε, καλή Μεγαλοβδομάδα!

      Delete
  2. 140???? τι μετράμε?? Μπιφτέκια μετράς ή τις διακοπές σου από τώρα?? χιχιχιχι Tο σημερινό φαγητό δε θα το σχολιάσω... :P
    Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κοριτσάκι μου! καλώς την! Ότι παίζει αντίστροφη μέτρηση για κάτι, παίζει, αλλά δε θα το αποκαλύψω ακόμα! Πάντως με συγκινείς που έφτασες μέχρι την τελευταία σειρά!! Κι ας σε έχω ταράξει στα μη νηστίσιμα!! :P

      Σε φιλώ, καλή Μεγαλοβδομάδα!!

      Delete
  3. Εύγε στην φίλη! Γιατί κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά φακές al dente. Πιστεύω πως το επόμενο ποστ θα πρέπει να είναι φακές al dente.
    Άντε πάρε τώρα την φίλη να ρωτήσεις την συνταγή.
    Όσο για τους μπεφτέδες.. δεν έχω λόγια! Γιατί σαν τους μαμαδίσιους μπεφτέδες άλλο τίποτα.
    Χ

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχαχαχα καλέ ντρέπομαι να δώσω τη συνταγή για τις al dente, είναι η συνταγή του λιχούδη!! Άσε που τώρα που το λες όντως δε θυμάμαι τη συνταγή κι ας μου την έχουν υπαγορεύσει πόόόσες φορες!!

      Μαμαδίσιοι μπεφτέδες! Αναντικατάστατοι! :)

      Delete
  4. Η φίλη συγκινήθηκε....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kαι η φίλη εδώ συγκινήθηκε όταν τα έγραφε! Και το ακόμα πιο συγκινητικό είναι ότι συγκινήθηκαν κι άλλοι άνθρωποι με τις "περιπέτειες" μας!

      Στουπ πάρε ένα φιλί! :*

      Delete
  5. Μπράβο βρε φίλη της Ματίνας !! Χρειάζονται τέτοιες φιλίες, σίγουρα! Ωραίοι οι μπεφτέδες σας αλλά με τη νηστεία δεν είναι να βλέπω τέτοιες αναρτήσεις. Φιλιά και στις 2 σας

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δίκιο έχεις Λίλια, το 'χω παρακάνει! Απόψε έχει φασολάκια σαλάτα! :D

      Αυτές οι φιλίες είναι ζωτικής σημασίας!!

      Πολλά φιλιά σου στέλνουμε και οι δύο, καλή Μεγαλοβδομάδα!
      :*

      Delete
  6. Και μενα η κολλητη μου ειναι μάνα στα γλυκά χα χα!
    Καλοφάγωτοι :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  7. Κι εγώ τα ίδια υλικά που έβαζε η μαμά μου βάζω στους κεφτέδες ,αλλά σαν της μαμάς μου δεν γίνονται.Μας κολάζεις με τα φαγητάκια σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και φαντάσου εγώ αν τους έφτιαχνα θα φόρτωνα μπαχαρικά αλλά για καθαρά συναισθηματικούς λόγους δε θέλω να επέμβω στη συνταγή! Παράδοση είναι αυτή, πρέπει να την τηρούμε! :)

      Delete