Wednesday 26 March 2014

Το Κέικ της Μαμάς του Στουπ!




Διότι όταν ένα κέικ πεθαίνει, ένα άλλο κέικ γεννιέται σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη. Πως αλλιώς θα διατηρηθεί η ισορροπία του Σύμπαντος; Ένα κέικ διαλύεται στην Αθήνα κι ένα κέικ φουρνίζεται στην Θεσσαλονίκη γεμίζοντας αμαρτωλές βουτυρένιες ευωδίες τους 4 τοίχους. Και όχι ένα απλό κέικ, αλλά ένα μαμαδίστικο κέικ, από αυτά που περνάνε από γενιά σε γενιά, από μάνα σε κόρη και από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να διστάζεις να επέμβεις στα υλικά γιατί ο τρόπος που αυτά τα υλικά δένουν μεταξύ τους κουβαλάει μια παράδοση που οφείλεις να διατηρήσεις αναλλοίωτη στο χρόνο, γεύσεις και μυρωδιές που λειτουργούν ως γέφυρες με το παρελθόν, φόρος τιμής σε αναμνήσεις άλλων εποχών, πιο αθώων.

"Ποια γραμμάρια; Με το μάτι τα ρίχνουμε τα υλικά! Όταν δέσει η ζύμη θα το καταλάβεις!" Καλά, μη το δένεις και κόμπο αυτό, ακόμα με το κουτάλι το τρώμε το προχθεσινό το κέικ. Νόστιμο, δε λέω, απο εμφάνιση υστερούμε λίγο. Και τι να πεις στον άνθρωπο; "Έφτιαξα ένα κέικ προχτές κόλαση, κάτσε να σου φέρω ένα μπωλάκι να δοκιμασεις!" Θα μάθουμε, που θα πάει; Απο τεχνοτροπία υστερούμε, απο μεράκι περισσεύουμε!

Γιατί πήγα Θεσσαλονίκη δε λέω, ειναι μυστικό και γω μυστικά δεν μαρτυράω. Ξέρω όμως ότι είχα χρόνια να το φάω αυτό το κέικ και η νοσταλγία μεγάλη. 4 το χάραμα, τα τζιν τόνικ άσπρος πάτος και εγω σκεφτομουνα να καταφέρω να ξυπνήσω λίγο νωρίτερα απο το ξυπνητήρι, πήρα πρέφα ένα κέικ στη κουζίνα, να προλάβω να το φωτογράφισω πριν φύγουμε, κουβαλάει ιστορία το άτιμο...

Υλικά:

Ζύμη:
5 αυγά
2 φλ. Ζάχαρη λευκή
3 φλ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. Βούτυρο
1 φλ. Γάλα
1 βανίλια

Σως:
4 κ.σ. Κακάο
1 φλ. Γάλα
1/5 της παραπάνω ζύμης

Οδηγίες κατά γράμμα, απευθέιας απ´τη μάνα:

Πετάμε σε ένα τάπερ όλα τα υλικά της ζύμης, τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά της σως και περιχύνουμε το κέικ μας. Χαντακώνουμε ελαφρά με μαχαιράκι τη φόρμα γύρω γύρω και βάζουμε σε προθερμασμένο στους 170°C  φούρνο για 40-45', ανάλογα με το φούρνο.

Μην ανοίγετε παράθυρα, να μοσχοβολήσει όλο το σπίτι και......



...Enjoy!!




11 comments:

  1. Ένα νόστιμο κέικ είναι πάντα ευπρόσδεκτο στο στομάχι μου! Πρέπει να βοηθάμε να τηρηθεί η ισορροπία του Σύμπαντος σωστά? Καλό απόγευμα^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! In cakes we trust ;) Πολλές καλημέρες και καλή βδομάδα :D

      Delete
  2. Καλημέρα Ματίνα μου, πολύ ωραίο το κέικ της μαμάς!!! Ότι πρέπει για να ξεκινήσει καλά η μέρα, πάντα μαζί με καφεδάκι..Καλή σου εβδομάδα, να περάσεις όμορφα την 25η :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Καλημέρα!! Να έχουμε μια όμορφη βδομάδα, μου έσπασαν τη μύτη σήμερα το πρωί οι αμυγδαλιές, κοντοζυγώνει η άνοιξη!! :) :)

      Delete
  3. Γεια σου Ματίνα και καλώς σε βρήκα :) Δεν είμαι των κέικ, οπότε θα με συγχωρέσεις που δεν σχολιάζω την παρούσα συνταγή. Περιμένω όμως τις επόμενες :) Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δήμητρα καλώς βρεθήκαμε! :) Ελπίζω να βρεις κάτι που να σε εμπνεύσει να το δοκιμάσεις κι εσύ στα προηγούμενα και επόμενα μαγειρικά μου πειράματα! Άλλωστε, αλίμονο αν σε όλους μας άρεσαν τα ίδια, η ποικιλία στα γούστα είναι που μας βοηθάει να εξελισσόμαστε! Εγώ ας πούμε δεν τρώω τσουρέκι :)

      Have a great week!!

      Delete
  4. Εφιάλτης σου έχει γίνει το τσουρέκι.. :P Κεικ κείκ θέλω κεικ!!! Είναι τυχερό το κείκ γιατί νυστεύουμε.. :D Με τα χέρια θα το ζυμώσω??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έλαβα update από τον Στουπ με αυστηρή παρατήρηση: όχι με τα χέρια το ζύμωμα! Έσφαλα!! Ευτυχώς νηστεύεις και δεν κατέστρεψα εν αγνοία μου και τα κέικ των υπόλοιπων ανθρώπων!

      Btw, Κάτω τα τσουρέκια! :P :P

      Καλημέραααα :)

      Delete
    2. Έλαβα update από τον Στουπ με αυστηρή παρατήρηση: όχι με τα χέρια το ζύμωμα! Έσφαλα!! Ευτυχώς νηστεύεις και δεν κατέστρεψα εν αγνοία μου και τα κέικ των υπόλοιπων ανθρώπων!

      Btw, Κάτω τα τσουρέκια! :P :P

      Καλημέραααα :)

      Delete
    3. χαχαχαχαχαχαχα!!!! Ήταν τέτοια η λαχτάρα σου να το φας που δεν άκουσες τα παρακάτω! :D

      Delete
  5. Δεν πολυτρελλαίνομαι για κέικ , αλλά αφού είναι από Θεσσαλονίκη μεριά θα το δοκιμάσω.Καλό βράδυ!

    ReplyDelete