Tuesday 11 March 2014

Χταπόδι Γιουβέτσι με Ζεστή Καροτοσαλάτα




Κυριακάτικο τραπέζι. Λέξεις δύο, δουλειά για δέκα. Η ελληνική παράδοση στο μεγαλείο της, από το πιο ορεινό χωριουδάκι στο πιο μικρό νησάκι, από το πιο πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο στην πιο απομακρυσμένη συνοριογραμμή. Όλο το χάσμα των γενεών μαζεύεται γύρω από ένα τραπέζι με τις φωνές να σπάνε το φράγμα του ήχου και το καλό το πορσελάνινο σερβίτσιο να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με τέλος άδοξο από τις έντονες χειρονομίες και τα γέλια της ομήγυρης.

Όμορφη εικόνα. Και τώρα θα κάνουμε μια διακοπή από το πρόγραμμα μας για μια απευθείας σύνδεση με την πραγματικότητα μιας και η παραπάνω περιγραφή είναι εξ’ ολοκλήρου αποκύημα της αχαλίνωτης φαντασίας μου και ουδεμία ομοιότητα φέρει με το δικό μου Κυριακάτικο τραπέζι, που ούτε φαντασμαγορικό ήταν, ούτε πολυπληθές, ούτε καν επίκαιρο. Ευτυχώς, δηλαδή, διότι και έξω έπεσα στις μετεωρολογικές προβλέψεις και ήμουν και κάπως ντεφορμέ. Βλέπετε, τα τσουγκρίσματα των τζιν τόνικ του Σαββατόβραδου στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, μας βγήκαν λίγο παραπάνω απ’ όσα υπολογίζαμε. Αφήστε που για να αποφύγω τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που λέγαμε την προ-προηγούμενη φορά, απέφυγα και την ΕΜΥ κι είπα ότι βρέξει ας κατεβάσει. Όπως κι έγινε άλλωστε. Και έβρεξε και κατέβασε κι εγώ είχα ήδη ξεπαγώσει το χταπόδι κι ο δρόμος που διάλεξα επιστροφή δεν είχε. Μην πάει άδικα και η θυσία του ζωντανού, φανταστείτε πόσο σφυροκόπημα στο βράχο θα 'φαγε για να μαλακώσει. Γέμισε το σπίτι θαλασσινές μυρωδιές και το λούκι στο μπαλκόνι βρόχινα νερά. Κατέληξε και η τσάντα θαλάσσης που είχα παρατημένη στο μπαλκόνι, κρεμασμένη σε ένα δέντρο, απ' τα πολλά μποφόρ. Με τις πρώτες ζέστες του Μαΐου εγώ θα φτιάξω φασολάδα, να το ξέρετε, να είστε προετοιμασμένοι, μη πείτε ότι δε σας προειδοποίησα. 

Χταπόδι Γιουβέτσι

Υλικά:

·         350 γρ. κριθαράκι ψιλό
·         1 χταπόδι μετρίου μεγέθους
·         4 κ.σ. ελαιόλαδο
·         1 φλ. τσαγιού ροζέ ξηρό κρασί
·         2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
·         2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
·         1 φλ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
·         1 πρέζα μπαχάρι
·         1 πρέζα Κανέλα
·         1 πρέζα πάπρικα
·         Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
·         Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Οδηγίες:

·         Πετάμε το χταποδάκι ολόκληρο σε μια κατσαρόλα με λίγο νεράκι και το αφήνουμε να βράσει στα υγρά του για 45’ σε μέτρια ένταση με κλειστό καπάκι.

Προσοχή: Ανάλογα με την αναλογία κατσαρόλας – χταποδιού υπάρχει περίπτωση να σας συμβεί το εξής: εκεί που κάθεστε αμέριμνοι στον καναπέ να ακούσετε ένα θόρυβο από την κουζίνα, να γυρίσετε και να δείτε το καπάκι να σηκώνετε σιγά σιγά μόνο του και να ξεπροβάλλει το κεφάλι του χταποδιού. Όχι, μην πανικοβληθείτε και μη φωνάξετε εξορκιστή. Απλά το χταπόδι ήταν πολύ μεγάλο και η κατσαρόλα πολύ μικρή. Με τραυμάτισε η εμπειρία, δε λέω, αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι εφιάλτες με τα γιγάντια πλοκάμια θα είναι ένα προσωρινό φαινόμενο.

Στην συνέχεια το βάζουμε σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε κομματάκια αφού πρώτα αφαιρέσουμε το δόντι. Την κατσαρόλα την βγάζουμε από το μάτι αλλά δεν αδειάζουμε το ζουμάκι του χταποδιού.

·     Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι, προσθέτουμε στο ζουμί το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο για αρκετά λεπτά, να μαραθούν τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, το φέρνουμε 2 γύρες και το σβήνουμε με το κρασί.

·   Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κριθαράκι και αρκετό νερό για να μην μας κολλήσει το κριθαράκι. Σε περίπου 15’ το το γιουβετσάκι είναι έτοιμο και το σερβίρουμε πασπαλίζοντας το με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ζεστή Καροτοσαλάτα

Σε νερό που βράζει ρίχνουμε 5 καρότα, κομμένα σε κομματάκια του ½ εκ., για 8’ και μετά τα στραγγίζουμε. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε σε μικρό βαζάκι το εξής εκπληκτικό dressing:

·         2 κ.σ. ελαιόλαδο
·         1 κ.σ. χυμό λεμονιού
·         1/2 κ.κ. πάπρικα
·         1/4 κ.κ. πιπέρι καγιέν
·         1/4 κ.κ. τζίντζερ σε σκόνη
·         1/4 κ.κ. κύμινο
·         1/4 κ.κ. κανέλα
·         2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
·         Αλατοπίπερο κατά βούληση


Περιχύνουμε τα καρότα με το dressing μας και......



......Enjoy!



4 comments:

  1. Ηταν να μην πάρεις φόρα!!!! :)) Αγαπημένη συνταγή αλλά με κοφτό μακαρονάκι, μια όμως φορά πρέπει να το δοκιμάσω και έτσι (για αλλαγή). Καλό Βράδυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εύρηκα! Εύρηκα! Το βρήκα το κουμπί ακολουθώντας τις οδηγίες σου! χεχε
      Και με κοφτό μακαρονάκι, και με ρυζάκι, γενικά είναι νόστιμο το άτιμο το χταπόδι :)
      καλημέρα!!!

      Delete
  2. Την καροτοσαλάτα που προτείνεις θα τη δοκιμάσω αύριο, μιας και δηλώνω θερμή οπαδός του καρότου! Για το χταπόδι, ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη.. το σκηνικό με το καπάκι της κατσαρόλας με προβλημάτισε λιγάκι!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα :) Δε σε αδικώ! Εκείνα τα δευτερόλεπτα που κοιτούσα τη κατσαρόλα να ανοίγει νόμιζα ότι πέρασα στη ζώνη του λυκόφωτος! Περιμένω εντυπώσεις από την καροτοσαλάτα :))

      Delete