Friday 16 May 2014

Το Lunch Break του Σταμ...


Σαλάτα με Μαυρομάτικα Φασόλια & τόνο



Θυμάστε που είχα μια κολλητή και σας είχα γράψει ολόκληρο μυθιστόρημα για να καταλήξω να σας δώσω τη συνταγή για τους παραδοσιακούς Μπεφτέδες; Ε σ´αυτό το μοτίβο θα κινηθούμε και σήμερα! Έχω, που λέτε, έναν συνάδελφο! Τον Σταμ! Παιδί απ' τα λίγα, σίγουρα οι πλανήτες ήταν ευθυγραμμισμένοι όταν γεννήθηκε δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια επιτυχία. Και δε το λέω επειδή είμαστε συνονόματοι, ούτε επειδή ο τυχερός αριθμός και των 2 μας είναι το 8 και τσακωνόμαστε για το ποιος θα πάρει τα λαχεία με τα περισσότερα 8άρια. Να, άμα θέλετε να σας μιλήσω και για ένα ελάττωμά του για να μη κατηγορηθώ για υποκειμενικότητα. Κάθε πρωί που έρχεται στο γραφείο περνάει απ' όλα τα γραφεία και μας κάνει χειραψία λες και βρίσκεται σε προεκλογική καμπάνια. Δε λέω, καλό ειναι να αλλάζεις ρόλους μέσα μια δουλειά γραφείου για να μη βαριέσαι κιόλας βρε παιδί μου αλλά έτσι όπως πάει θα έρθει η ώρα της κάλπης μεθαύριο και θα ψάχνω το όνομα του στο ψηφοδέλτιο. Γιατί δε ξέρω αν σας το ´πα, εμένα μ' έχει πείσει, θα την δώσω την ψήφο μου, όλα κι όλα.

Παρόλα αυτά τον κρατάμε για φίλο μας γιατί έχει ένα τεράστιο προτερήματα. Όταν του περισσεύει αφρόγαλα φτιάχνει κι ένα καπουτσίνο παραπάνω. Το λεξικό δίπλα στη φράση συναδελφική αλληλεγγύη έχει μια φωτογραφία του. Επεξεργασμένη στο Instagram με vintage φίλτρα και hashtag #coworkeroftheyear. Που λέτε ο Σταμ ανήκει σε αυτή την τυχερή κατηγορία αντρών που έχει και μάνα και γυναίκα εξαιρετικές μαγείρισσες. Τα lunch break του, όπως αποκαλούσαμε και τα τάπερ με τα κεφτεδάκια που μας έβαζε στη τσάντα η μαμά μας στο δημοτικό, ειναι υπερπαραγωγές. Τάπερ, ταπεράκια, βαζάκια και δε συμμαζεύεται. Έχω βάσιμες υποψίες ότι αυτή η μητέρα-είδωλο έχει επιχειρήσει να βάλει στη σακούλα και τα καλά πορσελάνινα σερβίτσια και απλά ο Σταμ άσκησε βέτο. Όρεξη να 'χεις να κάνεις οφθαλμόλουτρο στη κουζίνα. Για να καταλάβετε, όταν εχει φαγητό τύπου μακαρόνια με σάλτσα, η σάλτσα τοποθετείται στον πάτο του τάπερ ώστε ο όταν ο Σταμ το ανάποδογυρίσει στο πιάτο η σάλτσα να είναι από πάνω. Σταματήστε ότι κάνετε, αυτές οι γυναίκες αξίζουν το χειροκρότημα μας. Ότι κολατσιό και να φτιάχνετε στους συζύγους σας, αυτό το επίπεδο είναι για δύσκολους λύτες και έχετε ήδη χάσει από τα αποδυτήρια. 

Ένα είναι, όμως, το απόλυτο lunch break του Σταμ. Η σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, τόνο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματούλα και μαϊντανό. Συνοδεύεται υποχρεωτικά με μικρό βαζάκι με λαδολέμονο. Τόσο συχνά που τη βλέπω, τη λιμπίστηκα και την έφτιαξα κι εγώ με μια μικρή παραλλαγή. Και επειδή φημίζομαι και για την εγκράτεια μου, η ποσότητα που έφτιαξα μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες σε περίπτωση που σας τύχει κανένα απρόοπτο σουαρέ του Πρέσβη. 

Η δική μου παραλλαγή είχε τις εξής δύο αλλαγές. Πρώτον, τις ντομάτες τις ξεφλούδισα και τις χτύπησα ελαφρά στο μπλέντερ οπότε κράτησαν την φρεσκάδα και το άρωμα τους αλλά έμοιαζαν και λίγο με σάλτσα. Φυσικά τις προσέθεσα στο τέλος, δεν τις θέλουμε μαγειρεμένες, μη ξεχνάτε ότι φτιάχνουμε σαλάτα. Δεύτερον, στο λαδολέμονο προσέθεσα και λίγες κουταλιές από την φανταστική σάλτσα με πιπεριές και φασόλια του Ναουμίδη, ένα από τα αποκτήματα μου από το "Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις" στην Τεχνόπολη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. 


Υλικά:

500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
2 κονσέρβες τόνο σε νερό
3 κ.σ. φρέσκος ψιλοκομμένος μαιντανός
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ελαφρώς χτυπημένες στο μπλέντερ
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Για τη σως:

1/2 κούπα ελαιόλαδο 
2 λεμόνια, το χυμό τους


Οδηγίες:

Επιπέδου Πυρηνικής Φυσικής τουλάχιστον. Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε άφθονο νερό για περίπου 1 ώρα. Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά. Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της σως ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα, το περιχύνουμε και αυτό πάνω από το φαί και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.

Μετά παίρνουμε ένα κουτάλι και την κατσαρόλα και αράζουμε μπροστά στη τηλεόραση. 


Enjoy!



6 comments:

  1. Καλά φαίνεται πεντανοστιμη κ οτι πρεπει για ρακομεζε! Θα τη δοκιμασω!

    Καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και ζουμερήήήήή!

      Λέμε ΝΑΙ στη ρακή <3

      Delete
  2. Μμμμμμμμ ωραία φαίνεται! Επιτέλους κάποιος ανέβασε ένα πιάτο που μπορείς να φας χωρίς τύψεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά δε νομίζω να κρατηθώ για πολύ, πάλι στα θερμιδικά θα καταλήξω!! :P
      Το μόνο που μας σώζει είναι ότι πλησιάζει καλοκαίρι και θα αναγκαστώ λόγω ζέστης να κάνω στροφή στην ελαφριά κουζίνα! ;)

      Delete
  3. Επειδή μας αρέσουν τα μαυρομάτικα μόλις το συζήτησαμε με το άλλο μου μισό ;) και αποφασίσαμε αύριο ή μεθαύριο να φτιάξω αυτό το φαγάκι!! ;) Δώσε ιδέες!!! όχι από τα κολασμένα γλυκά που τρώς... :p
    Φιλιά είμαι το Νούμερο 8 και όλοι με ξέρουν με αυτό!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να ορίστε, αυτά συμβαίνουν όταν έχεις πολλά τρεχάματα και δε βλέπεις τα σχόλια! :(
      Είναι πολύ αργά να ρωτήσω πώς σας φάνηκε? :D

      Και εσύ 8?? <3

      Delete