Wednesday 21 May 2014

Καλαμαράκια γεμιστά με Κους-κους, Γαρίδες & Ούζο αραχτά πάνω σε Φάβα Σαντορίνης



Τη λαϊκή ρήση "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν" την έχετε ακουστά; Ε, λοιπόν, και οι πέντε της προαναφερθείσας κομπανίας έχουν στήσει ένα αυτοσχέδιο πανηγυράκι μέσα στο κεφάλι μου τον τελευταίο καιρό. Ελεύθερος χρόνος, αυτό ο άγνωστος! Ούτε βδομάδα δεν έχει που ο γυμναστής μου σταυροκοπήθηκε μπροστά στο θέαμα του μοναδικού ανθρώπου που χασμουριέται ενώ κάνει κοιλιακούς. Ειλικρινά, κοιμόμουν. Είχα μπει στον αυτόματο, όπως αυτά τα σκυλάκια που βάζουν στα αυτοκίνητα και σε κάθε λακουβίτσα πάει το κεφάλι του μπρος πίσω ρυθμικά. Για να μην αναφερθώ στο πλήθος σημειώσεων, χαρτούρας και πολύχρωμων post it στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού και του γραφείου. Να, σήμερα το πρωί έκατσα στο γραφείο, κοίταξα το μικρό ημερολόγιο μπροστά μου και κάτω από την 21η Μαΐου είχα γραμμένα δύο ονόματα, ένα τηλέφωνο και τη φράση "τοστ - μπιφτέκια - χωριάτικη". Ωραία, ας τα πάρουμε από την αρχή....ποιοι  είναι αυτοί οι άνθρωποι; Σε ποιον ανήκει αυτό το τηλέφωνο; Και υπάρχει άραγε η ελπίδα να μου φέρουνε μπιφτέκια; Καταλαβαίνετε, διστάζω να πάρω τηλέφωνο, μπορεί να να τους έχω τάξει εγώ να τους φτιάξω μπιφτέκια και να απέρριψε την πληροφορία ο εγκέφαλος μου σε μία προσπάθεια επιβίωσης. 

Η κατάσταση, λοιπόν, έχει ως εξής. Το ευτυχές γεγονός της βδομάδας είναι ένα. Ή μάλλον δύο. Το πρώτο είναι η διήμερη εκλογική άδεια και, κατ' επέκταση, οι ώρες απραξίας κάτω από τον ήλιο που αυτή συνεπάγεται. Καρτελάκι "Μην ενοχλείται" στο κούτελο, φωτοσύνθεση και γραφικότητα. Πάντα γραφικότητα! Το δεύτερο είναι η τιμή που μου έκανε το περιοδικό K-magazine να με συμπεριλάβει στην συντακτική ομάδα του με μία εβδομαδιαία στήλη γαστρονομικού περιεχομένου. Καταλάβατε, θα ξεσαλώσω, θα πάρω αμπάριζα κρασοπουλειά, κουτούκια, μαγέρικα και εκθέσεις, θα δοκιμάσω τα άπαντα, θα τα μαγειρέψω κιόλας και μετά θα έρθει το καλοκαίρι και θα με βρει ζουμπουρλή και ευτυχή. Και μη νομίζετε ότι η λίστα τελειώνει εδώ διότι έπεται και συνέχεια! 

Voila!

Το Food4Good επανέρχεται! Σε πιο απαιτητικές συνθήκες από ποτέ! 7.000 μερίδες συνολικά, ο μαραθώνιος ψησίματος μόλις απέκτησε νέες διαστάσεις. Όλα στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ευ ζην από τους Surfers4Life με στόχο την οικονομική στήριξη των συλλόγων Κ.Ε.Φ.Ι. (Καρκινοπαθών Εθελοντών και Φίλων Ιατρών) και Π.Ε.Σ.Π.Α. (Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων). Πρώτα θα τρέξουμε, μετά θα ποδηλατήσουμε, μετά θα κάνουμε καγιάκ και μετά θα φάμε. Μη σας μπερδεύει ο πληθυντικός, εσείς θα τα κάνετε όλα αυτά. Εγώ κατά πάσα πιθανότητα θα ψήνω. Για πάντα.

Και τώρα, λοιπόν, που η γαστρονομική ατζέντα του μήνα ολοκληρώθηκε μπορούμε να περάσουμε στην επίλυση των μικρών λεπτομερειών. Όπως, ας πούμε, ο ύπνος. Αυτός ο δεύτερος άγνωστος. ;) 

Στα δικά μας και πάλι. Την Κυριακή υποδέχτηκα μαγειρικά το καλοκαίρι. Τελικά αποδείχθηκε λάθος συναγερμός αλλά δεν πτοούμαστε. Τον είδατε τον τίτλο, ξέρετε τί να περιμένετε. Θα ήθελα απλά να σας εκμυστηρευτώ ότι καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος έπαιξε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ρίξαμε λίγο ούζο στο φαί και το υπόλοιπο στο στομάχι μας. Μεγάλα κέφια! Δικό σας, λοιπόν. 



Υλικά:

600 γρ. καλαμαράκια

400 γρ. γαρίδες, πολύ μικρές 
500 γρ. φάβα Σαντορίνης
1 φλιτζανάκι κους-κους
1 σφηνάκι ούζο
1 φλιτζανάκι φρέσκος ψιλοκομμένος άνηθος & μαϊντανός
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκος ντοματοχυμός
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 κ.κ. γλυκιά πάπρικα
Αλατοπίπερο



Οδηγίες:

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 4 δάχτυλα νερό πάνω από τη φάβα. Μόλις πάρει βράση , χαμηλώνουμε λίγο την ένταση και την αφήνουμε να βράσει για 40' ενώ την ξεαφρίζουμε όποτε χρειάζεται. 

Ταυτόχρονα σε μικρό κατσαρολάκι βράζουμε για 10' τις μικρές γαρίδες σε 500ml νερό. Μετά το πέρας των 10', αφήνουμε τις γαρίδες στην άκρη και σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε το νερό από τις γαρίδες και το κους-κους, το σκεπάζουμε με μία πετσετούλα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 15'. Εάν μετά το πέρας των 15' δεν έχει απορροφηθεί όλος ο ζωμός, τον στραγγίζουμε. 

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους για να τα βάλουμε μετά στη γέμιση. 

Όταν περάσουν τα 40' βρασίματος της φάβας, σε μικρό τηγανάκι τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και την πάπρικα στο 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στη φάβα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να πολτοποιείται. Αφήνουμε άλλα 20' πριν κλείσουμε το μάτι, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Εγώ με μία ώρα βρασμού δε χρειάστηκα τον εργαλείο του πουρέ, πάτησα απλά την τρυπητή κουτάλα για ένα πιο ομογενοποιημένο αποτέλεσμα.  Αφήνω την κατσαρόλα στην άκρη.

Στο κατσαρολάκι που βράσαμε τις γαριδούλες, τσιγαρίζουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το κους-κους και το λαδώνουμε καλά για 2'. Σβήνουμε με το ούζο και μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτουμε τις γαρίδες, τα πλοκάμια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τη ντοματούλα και αλατοπιπερώνουμε. Αφού ανακατέψουμε καλά όλα τα υλικά, τα αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια με ένα κουταλάκι βάζουμε τη γέμιση στα καλαμαράκια. Στουμπώστε τη γέμιση χωρίς φόβο, το κους-κους δε φουσκώνει. 

Αραδιάστε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί, ρίξτε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήστε τα για 30' max σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο. 

Tip σερβιρίσματος: Απλώστε σε μια πιατέλα τη φάβα και από πάνω αραδιάστε τα γεμιστά καλαμαράκια! 



Enjoy! 
 


3 comments:

  1. Συγχαρητήρια για την στήλη Ματίνα! Και εις ανώτερα! Και συγχαρητήρια και για τη συμμετοχή σου σε τέτοιες ωραίες δράσεις! Και τέλος συγχαρητήρια για το καλαμάρι που το είδα και δάκρυσα και σκοπέυων να το εκτελέσω άμαεσα! :-P

    ReplyDelete
  2. Κοπελιά με έχεις αφήσει με το στόμα ανοιχτό!!! Καλαμαράκια με γέμιση και φάβα!!! :))
    Συγχαρητήρια για την καινούργια σου συνεργασία και καλά τσιμπούσια!! :p Να βγάλεις μία φωτογραφία Before & After και θα σου πάρουμε μια ζυγαριά για δώρο! :*

    ReplyDelete
  3. Θέλω και γω!!!!!!!
    Μπραβο σου φαίνεται υπέροχο

    ReplyDelete