Friday 4 April 2014

Ατομικά Κέικ με Μέλι



Πλέον το έμαθα καλά και το εμπέδωσα. Η ζαχαροπλαστική θέλει μεζούρα και η φόρμα βουτύρωμα. Με αυτές τις αρχές θα προχωρήσω και θα αφήσω την επανάσταση για αργότερα. Εάν, όμως, συνεχίσω να πειραματίζομαι με κέικ και γλυκά, ο δρόμος δε θα είναι στρωμένος με χαμηλά λιπαρά, η εκδίκηση της χοληστερίνης θα κάνει σύντομα την εμφάνισή της στις οθόνες μας και εγώ θα χρειαστεί να αρχίσω τους πειραματισμούς και με δίαιτες. Μετά από μία ενδελεχή ενδοσκόπηση, αποφάσισα ότι οι δίαιτες με θλίβουν. Κι όταν θλίβομαι χάνω το σκέρτσο μου. Μόνο το σκέρτσο μου, βέβαια, γιατί κιλά δε χάνω σχεδόν ποτέ. Το σημερινό σύνθημα, λοιπόν, είναι «Κάτω οι δίαιτες». Ναι, ναι, δεν τρελάθηκα. Και μη νομίζετε, έφτασε και στα δικά μου αυτιά η φήμη ότι έρχεται το καλοκαίρι. Αλλά έχω πάρει τα μέτρα μου. Φέτος το καλοκαίρι στις παραλίες, λανσάρουμε το σκέρτσο ως νέο τρεντ και αποσπάμε την προσοχή.  

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Θέλουμε κάτι γλυκό και υγιεινό συγχρόνως! Οπότε τί καλύτερο από το να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι;

Αυτά. Μη περιμένετε άλλα. I rest my case. Αυτό είναι το σημείο που χειροκροτάτε. Διότι μη τολμήσει κανένας να αγγίξει το βούτυρο! Το βούτυρο μένει ως έχει κι αν χρειαστεί θα βάλω το σώμα μου ασπίδα για να το προστατεύσω, θα το κάνω. Γίνομαι πολύ επιθετική όταν απειλείται το φαΐ μου, μη με βλέπετε έτσι πράα.

Τί βούτυρο; Βούτυρο τύπου Κέρκυρας. Από το Χωριό. Όχι το δικό μου, της Minerva, να μοσχοβολήσει η κουζίνα. Από το χωριό μου έφερα το μέλι, θα σας μιλήσω και γι’αυτό μια μέρα. Και τη συνταγή από εκεί τη ξεσήκωσα, από τη Minerva (βρείτε την εδώ), και την πείραξα λιγάκι. Έφτιαξα τη ζύμη της συνταγής και αντί για μπισκότα την χρησιμοποίησα για να φτιάξω μικρά ατομικά κέικ και τα πασπάλισα με σοκολάτα για τσαχπινιά.



Αυτά τα μικρά κέικ, είναι σαν μπουκίτσες ενός πλήρους μεσογειακού πρωινού. Μέλι, βούτυρο, αυγό. Ίσως να έπρεπε να βάλω μέσα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή 1-2 κουταλάκια φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. Την επόμενη φορά, δεν πειράζει, άλλωστε οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι.

Προλαβαίνετε να τα φτιάξετε σήμερα και να τα απολαύσετε με τον πρωινό σας καφέ το Σαββατοκύριακο. Στο μπαλκόνι, φυσικά, για να ανοίξετε τα παράθυρα να μπει μέσα η άνοιξη! 


Υλικά (για 8 ατομικά κέικ) :

·    125 γρ. μέλι
·    125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·    1 αυγό
·    Σταγόνες κουβερτούρας, για πασπάλισμα




Οδηγίες:

·    Με μιξεράκι χτυπάμε το μέλι και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα πηχτό μείγμα.
·    Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε λίγο ακόμα με το μίξερ να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα μας.
·    Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα μας και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, κατά προτίμηση ξύλινη, μέχρι να ξαναομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
·    Γεμίζουμε 8 βουτυρωμένα ατομικά φορμάκια για muffins μέχρι τη μέση και τα πασπαλίζουμε με σταγόνες κουβερτούρας.
·    Σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο, ψήνουμε τα κεκάκια μας για 15’. Τα τελευταία λεπτά τα παρατηρούμε συνεχώς γιατί από τη στιγμή που αρχίζει να ροδίζει η επιφάνεια, θα πρέπει να βγουν σε μισό λεπτό.
·    Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και βγάλτε τα προσεχτικά από τα φορμάκια. Εγώ χρησιμοποίησα ένα κουταλάκι.





Enjoy!
Καλό Σαββατοκύριακο :)

18 comments:

  1. Μαζί σου κι εγώ στο κίνημα Ματίνα!!! Και φυσικά και στην υπεράσπιση του κείκ! Εξάλλου ποια ήταν που είχε πει πως σκοπός αυτής της ζωής δεν είναι να κάνουμε υγιέστατα.... πτώματα αλλά να την ζήσουμε στο φουλ (ή κάπως έτσι τέλος πάντων!)
    Τώρα στα της συνταγής! Των κέικ δεν πολυείμαι αλλά η προσθήκη μελιού μου έκανε κλικ! Και μαζί με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού νομίζω πως θα μοσχομυρίζει ο κόσμος!
    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λοιπόν αυτό το μότο κάπου το έχω ξανακούσει κι γω και είναι πολύ εύστοχο! Θα το ψάξω :)
      Και να φανταστείς αυτό με το πορτοκάλι το σκέφτηκα τη στιγμή που έγραφα το κείμενο και λέω τί κρίμα! Το πορτοκάλι όταν μαγειρεύεται βγάζει τόσο όμορφα αρώματα! Δεν πειράζει, next time :)

      Καλό Σαββατοκύριακο Δήμητρα!!

      Delete
  2. Φαίνονται νοστιμότατα!!!! και η μελοτσαχπινια πολυ μου αρεσε! Θα τα δοκιμασω σουν!!! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς ήρθες στην παρέα! :)
      Περιμένω σχόλια όταν το δοκιμάσεις!

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Delete
  3. Τα κέικ γενικά δεν είναι το καλύτερό μου σε γλύκισμα.Αυτές όμως οι μπουκίτσες ?κε'ι'κιού? με τις σταγόνες σοκολάτας ,πραγματικά με κάνουν να τις λαχταρώ.Το πορτοκάλι είναι από τα υλικά που θέλω να έχουν τα γλυκά ,οπότε θα συμφωνήσω με τη Δήμητρα για τη γεύση και τις μυρωδιές του.Καλό βράδυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειλικρινά το μέλι διαφοροποιήσε τόσο πολύ τη γεύση απο τη γεύση του κλασσικού κέικ που μέχρι κι γω εξεπλάγην ευχάριστα! Λιώνει στο στόμα σαν ψωμάκι με μέλι και βούτυρο, αγαπημένη γεύση! Σίγουρα στην επόμενη δοκιμή θα μπει πορτοκάλι!
      Να εχεις μια όμορφη Κυριακή!! :)

      Delete
  4. Εγώ είμαι του κέικ!! Κερδίζω τίποτα? Ματινάκι μπουκιά και γλύκα το κόβω!! Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κερδίζεις ένα μελοκέικ με κούριερ στην πόρτα σου! Αρκεί να μου στείλεις ένα κομμάτι απο εκείνη την κολασμένη πίτσα που είχες φτιάξει, ακόμα την συλλογιέμαι! :)
      Πολλά φιλιάάάάάα :*

      Delete
  5. Τελευταια εχω φάει κόλλημα με τα muffins... θα δοκιμάσω να τα φτιάξω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Περιμένω εντυπώσεις! Ειναι νόστιμα τα άτιμα τα muffins και μπορείς να τα φτιάξεις και τόσο όμορφα, ειναι πολύ δημιουργικά! :)

      Delete
  6. Αυτό με το σκέρτσο στην παραλία θα γίνει το μότο μου! Τέλεια γρήγορα εύκολα ελάχιστα υλικά και όμορφα σε εμφάνιση! Ευχαριστούμε Ματίνα και για το σκέρτσο σου και για τα κεκάκια σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωωωωω :) με όπλο μας το σκέρτσο πάμε παντού! Ευχαριστώ, Σοφία μου, ελπίζω να τα δοκιμασεις και να τα ευχαριστηθεις!
      Να εχεις μια όμορφη Κυριακή!

      Delete
  7. Και εγώ το τρώω το κείκ!!!! Αυτό για να μην παέι όλο στη Λίλια!!! :p Εσένα Ματίνα μέχρι το Πάσχα θα σου κόψω τη καλημέρα... :)) Εγώ στη παραλία-καφετέρια με πολύ κόσμο λανσάρω τη μόδα του υπολογιστή ΄΄εγώ για το internet ηρθά'' χαχαχαχαχα
    Εγώ τώρα πάω στις σουπιές γιατί τελικά δε το γλύτωσα... αλλά του έκανα συμφωνία, αααα όλα κιόλα, εγώ για κοκκινιστές έχω συνταγή ;) Ciao Bella!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα του μαγειρέψεις τις σουπιες μου;!;!; :D ωωωωω με τιμάς!! Το γλίτωσες το σπανάκι προς το παρόν ;) και να φανταστείς έχω φτιάξει έτοιμα για ανέβασμα τα παραδοσιακά μπιφτέκια της οικογένειας μου και δε τα ανεβάζω για να μη σε βάλω σε πειρασμό που νηστευεις!! Είδες πως σε σκέφτομαι;; <3

      Πολλά πολλά φιλία, have a great Sunday dear!!

      Delete
  8. Αρχικά θέλω να σηκωθούμε όλες να σε χειροκροτήσουμε! Λέμε ναι και στις καμπύλες και στον παιδαρο! Όλες στο δρόμο που δείχνει η Βάσω :)

    Thanks για το tip, ειλικρινά! Το χω το θεματάκι μου με το ξεφορμαρισμα, ειναι πλέον εμφανές!!

    Πολλά φιλιάάάάά :)

    ReplyDelete
  9. Κέικ με μέλι? Τέλειο φαίνεται κ θα είναι κ οτι πρεπει για την κόρη μου!

    ReplyDelete
  10. Μόλις εξαφάνισα και το τελευταίο! Μαζί με καφεδάκι, νοστιμότατο και θρεπτικοτατο πρωινό Κυριακής :)
    Καλημέρα Ζήνα, ελπίζω να αρέσει στην κορούλα σου :)

    ReplyDelete
  11. Πολύ εύκολα και νοστιμότατα τα muffins σου, Ματίνα! Θα τα δοκιμάσω, είναι πολύ δελεαστική η εκδοχή του μελιού αντί ζάχαρης...Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete