Thursday 6 March 2014

Τα Ρεβύθια Αλλιώς

Τα Ρεβύθια Αλλιώς


Λίγο ο ανισόρροπος καιρός, λίγο το ανισόρροπο κεφάλι μου, λίγο το ένα, λίγο το άλλο, δεν θέλει και πολύ η διάθεση να πάρει την κατιούσα. Roller Coaster ο καιρός, από ηλιοφάνεια σε συννεφιά και από συννεφιά σε νεροποντή και όλα αυτά μέχρι να κατέβεις με το ασανσέρ στην είσοδο του σπιτιού και να αναγκαστείς να ξανανέβεις πάνω για γαλότσες και ομπρέλα, με την ελπίδα να μη χρειαστεί να ανέβεις και δεύτερη φορά για να πάρεις γυαλιά ηλίου. Και μη φανταστείτε ότι μένω σε κανέναν ουρανοξύστη! Πιστός μιμητής των τερτιπιών του καιρού και η ψυχοσύνθεση παρά τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ασανσέρ και η ψυχολογία, μαυρίλα με τη μαυρίλα του ουρανού,  αισιοδοξία με κάθε μικρή ακτίνα του ήλιου που καταφέρνει να βρει τρυπούλα ανάμεσα στα βαριά σύννεφα και να φτάσει στο έδαφος. Κάπου υπάρχει μια ελπίδα σ’αυτή την εικόνα, μοιάζει αλληγορική η γνώση ότι πάνω από τα σύννεφα κρύβεται πάντα ο ήλιος. Τα σύννεφα θα φύγουνε, θα ξεσπάσουν πάνω στο κεφάλι μας ή θα μας προσπεράσουν και θα πάνε να ξεσπάσουν πάνω σε άλλα κεφάλια. Ρώσικη ρουλέτα. Πάντως θα φύγουν, θα φύγουν και θα έρθουν καινούρια. Για να ξαναφύγoυν. Και ο ήλιος ο ηλιάτορας θα είναι ακόμα εκεί! Και εσύ θα είσαι τυχερός αν πρόλαβες να βάλεις μέσα την μπουγάδα.

Σκέφτηκα να διοχετεύσω τα αντιφατικά ερεθίσματα που δέχομαι από το περιβάλλον στην κατσαρόλα μου. Αλχημείες κάπως παράτολμες με υλικά αταίριαστα και αποτελέσματα αναπάντεχα! Είχα αφήσει όλο το βράδυ τα ρεβύθια, τα οποία είχα φέρει απ’ τα όρη τ’ άγρια βουνά το προηγούμενο σαββατοκύριακο, να μουλιάζουν σε μια μεγάλη γαβάθα όπως τα πεσμένα νεράντζια στις λακκούβες των Αθηναϊκών δρόμων από την ασταμάτητη βροχή. Σαν γύρισα όμως από τη δουλειά το επόμενο απόγευμα, κάπως σαν να μη μου ταίριαζε η συμβατική κόκκινη ρεβυθάδα, όφειλα να κάνω κάτι πιο επαναστατικό, να σπάσει η ρουτίνα.

Και σας παρουσιάζω τα αποτελέσματα ευθύς αμέσως! Σας ενθαρρύνω να το τολμήσετε!


Υλικά:

·          250 γρ. ρεβύθια
·          250 γρ. κριθαράκι
·          2 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο
·          κόκκινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε ροδέλες

Οδηγίες:

Απλούστατες! Βράζουμε σε πολύ νερό τα ρεβύθια. Ένα τέταρτο πριν να είναι έτοιμα, προσθέτουμε το κριθαράκι και την κόκκινη πιπεριά. Στο τέλος στραγγίζουμε, βάζουμε την κατσαρόλα στο σβησμένο μάτι και προσθέτουμε τις 2 κονσέρβες ώστε να προλάβουν να τσιγαριστούν λίγο τα υλικά μας στο λάδι του τόνου. Σερβίρουμε σε μπωλάκια, και ρίχνουμε από πάνω το dressing μας (*).


*Tip: Ψάχνοντας να βρω με τί να «λούσω» αυτό το πιάτο, βρήκα διάφορες σως που αποτελούνταν κυρίως από μαγιονέζα και μουστάρδα. Καταλαβαίνω πως απογειώνεται γευστικά το πιάτο με μία τέτοια σως αλλά εγώ ένιωθα σαν να την κουκουλώνω λίγο την συνταγή με ένα τέτοιο dressing, σαν να της αφαιρώ το μεσογειακό και θρεπτικό χαρακτήρα της. Οπότε αντιστεκόμενη στον πειρασμό, την «έλουσα» με το πιο ταπεινό dressing, λαδολέμονο με κόκκινη πάπρικα, αλατάκι, πιπεράκι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Πεντανόστιμο! 

Enjoy!

8 comments:

  1. Έχεις φαντασια!!!! :) δε θα τολμούσα ποτέ ρεβύθια με κριθαράκι και τόνο.. Ρεβύθια με τόνο όμως σαλάτα δεν ακούγεται άσκημο.

    ReplyDelete
  2. χαχαχαχ Αυτά συμβαίνουν όταν έχει κανείς τα υπαρξιακά του, ξεσπάει όπου βρει! Εγώ ξέσπασα στη κουζίνα!! Πάντως το αδειάσαμε το κατσαρολάκι εν μία νυκτί! :) Αύριο το μενού έχει σουπιές κοκκινιστές με ρυζάκι, wish me luck! :)

    ReplyDelete
  3. Ωραία ιδέα ο τόνος με τα ρεβύθια! Ομολογώ πως δε θα μου περνούσε κάτι τέτοιο από το μυαλό σαν πιθανός συνδυασμός! Τελικά, καμιά φορά και τα υπαρξιακά μας χρήσιμα είναι!!! :)

    ReplyDelete
  4. θέλει και η έμπνευση την μελαγχολία της my dear Sylvie!!! ;)

    ReplyDelete
  5. Τι λες τώρα!! Εντυπωσιακή έμπνευση; And so simple...
    Και να σκεφτείς ότι τα ρεβύθια είναι ο βασιλιάς των οσπρίων για μένα! Θα δοκιμαστεί πάραυτα!!

    ReplyDelete
  6. Αχ Στουπ, από τους πρώτους διδάξαντες! Να 'σουνα κοντά να σε μπουκώνα στο φαί κάθε μέρα! <3

    ReplyDelete
  7. προσπάθησα να σου απαντήσω στο σχόλιο σου αλλα δε μπορώ παρά μόνο σα νέο σχόλιο. Θα περιμένω, γιατί με έχει φάει να του φτιάξω σουπιές (με σπανάκι κιόλας) και εγώ δε τις θέλω λόγω μελανιού αλλά με απείλησε οτι θα μου τις φέρει απρόοπτα :D

    ReplyDelete
  8. Αχ το ξέρω, κάτι έχω κανει με τις ρυθμίσεις των σχολίων και από προχτές προσπαθώ να το διορθώσω, θα το βρω που θα μου παει! :/ τις έφτιαξα τις σουπιες και βγήκαν πολύ νόστιμες αλλα ήταν μπελαλιδικες και πρέπει να κάτσω να γράψω την συνταγή! Μέχρι την Δευτέρα θα την εχεις πάντως, αφού το ζήτησε ο καλός σου δεν πρέπει να του χαλασεις χατίρι!! :)

    ReplyDelete